Na današnji dan

Kako je nastalo Kraljevstvo Thonburi (1767.)

Burmanci su uništili tajlandsko kraljevstvo Ayutthaya 1767. te zaposjeli dio teritorija. Burmanski princ Tak bio je sposoban vojskovođa, ali nije mogao spriječiti pad kraljevstva. Pobjegao je s nekoliko stotina vojnika. Nakon što je oformio novu vojsku, zaposjeo je fortifikaciju Thonburi na ušću rijeke Mae Nam Chao Phray. Ne samo da je vratio prijestolnicu Ayutthayu nego je izbacio Burmance iz zemlje. Princ se prozvao Taksin, dao je podići novi grad i na 28.12.1767. okrunio se za kralja Thonburija. 

Kad je kambodžanski potkralj Ang Non pobjegao od svog kralja u Thonburi, tajlandski je kralj uvidio priliku za osvajanjem Kambodže. Od kambodžanskog je kralja zatražio plaćanje danka, što je ovaj odbio. To je bio povod za napad na Kambodžu. No zbog nestabilne situacije u Thonburiju Taksin je morao odustati od osvajanja i vratiti se. Kralj Taksin je dobio konkurenta. Zapovjednik Chao Phra Fang bio je budistički svećenik vrlo svjetovnih ideja. Upravljao je sjevernim dijelom tajlandskog kraljevstva. Preuzeo je vlast nad tim dijelom, pa je kralj na njega morao poslati vojsku. Kralj je vratio preuzeta područja, a budističkog svećenika više nitko nije vidio.

Kad je to sredio, ponovno je umarširao u Kambodžu te svrgnuo kralja Narairaju. Princ Ang Non postao je novi kambodžanski kralj. Kralj Taksin zauzeo je i tri laoska kraljevstva. Zbog stalnih ratova Kraljevstvo Thonbury je osiromašilo i opustjelo. Kad je zavladala velika glad, kralj je dijelio pomoć iz privatne blagajne. Međutim, nije bilo pomoći. Pojavili su se protivnici i dizali narod na pobunu. Očajni kralj proglasio se božanskom osobom te prisilio budističke redovnike da ga priznaju.

Ponovno je naredio rat protiv Laosa i Kambodže, ali ovog puta usprotivili su se neki plemići. Preuzeli su vlast u glavnom gradu i prisilili kralja da se odrekne vlasti te ode živjeti u hram. Za novog kralja odabran je Phraya Chakri, utemeljitelj tajlandske dinastije Chakri, koja još vlada zemljom. On je pak izbacio Taksina iz hrama te ga dao zavezati u samtenu vreću i pretući da smrt. Glavni grad preseljen je na otok Rattanakosin u današnjem Bangkoku.


Piše: Marsela Alić

Komentari