Na današnji dan

Bitka kod Ambuile (1665.)

Kraljevsto Kongo u središnjoj Africi je prema predaji utemeljio legendarni Nimi a Lukeni. On je bio prvi manikongo (kralj) i vladao je u Mbanzi. Za to razdoblje nema pisanih zapisa. Kraljevstvom je vladalo najviše 8 manikonga dok nisu došli Portugalci. Kraljevsto Kongo tad je naseljavalo oko 4,5 milijuna stanovnika na preko pola milijuna kvadratnih kilometara teritorija. 

Krajem 15. stoljeća Portugalci su otkrili rijeku Kongo. Prvi kongoanski kralj koji je dočekao Portugalce bio je Nzinga a Nkunvu. Kralj je zaključio da su Portugalci nadmoćni i da je bolje pristati na njihove zahtjeve – sklopiti savezništvo i prijeći na kršćanstvo. Unatoč pokrštavanju Kongoanci nisu htjeli promijeniti način života i preuzeti kršćanske zakone. Stoga je njihovo nezadovoljstvo raslo i dolazilo je do sukoba. Drugi razlog nezadovoljstva bila je trgovina robljem. Pojavile su se brojne nove bolesti i političke frakcije koje su razarale kraljevstvo. Neko vrijeme Kongom su vladali Nizozemci, a papa je slao talijanske misionare. 

Portugalci su se ipak vratili na vlast nakon posljednje velike bitke. Naime, manikongo Antonio I. proglasio je sve dotad sklopljene ugovore s Portugalom nevažećima te tražio da se vrate sva anektirana područja. Novi portugalski kralj odlučno je krenuo vratiti Kongo silom i poslao vojsku. Portugalsku savezničku vojsku predvodio je Luis Lopes de Sequeira, portugalsko-afričkog podrijetla u kojoj je sudjelovalo 450 mušketira i 2 laka topa. Kongoanske snage činilo je 380 mušketira, strijelci i neregularna vojska. Portugalci su se okupili kod grada Luande u današnjoj Angoli i krenuli u osvajanje. Bitka kod Ambuile 29. listopada 1665. bila je odlučujuća. Manikongu Antoniju I. odrubljena je glava i uz ceremenije postavljena u kapeli kod Luande. Kraljevske insignije poslane su kao trofeji u Lisabon, a veliko kongoansko kraljevsto podijeljeno je u provincije. Portugalci su vladali Kongom do 1866. godine.

Piše: Marsela Alić


Komentari