Na današnji dan

George Orwell – autor pojma Big Brother – 1950.

Najpoznatija djela Georga Orwella su 1984. Životinjska farma.

Na današnji dan 1950. godine umro je George Orwell, jedan od najpoznatijih pisaca 20. stoljeća. Zanimljivo je da mu je pravo ime bilo zapravo Eric Arthur Blair, a pseudonim George Orwell odabrao je tek u 30. godini života, i to navodno da bi poštedio svoju obitelj sramote (u prvoj objavljenoj knjizi pod tim pseudonimom opisivao je svoja iskustva iz doba kad je živio na granici egzistencije). Navodno je prezime Orwell odabrao po imenu rijeke Orwell u Engleskoj (sjeveroistočno od Londona).

U mladosti je Eric Arthur Blair radio kao policajac u dalekoj Burmi, koja je tada bila dio britanskog kolonijalnog imperija. Jedno je vrijeme bio kao policijski službenik zadužen za sigurnost čak 200.000 ljudi. Nakon nekoliko godina obolio je od groznice, zbog čega je poslan na oporavak u Englesku. Odlučio je ne vraćati se više u Burmu, a umjesto toga pokušao je postati pisac i novinar. Također je sudjelovao i u Španjolskom građanskom ratu (na strani republikanaca) gdje je ranjen u vrat.

Danas je George Orwell osobito poznat po svojim djelima 1984. i Životinjska farma. Izraz Big Brother (hrv. Veliki brat) potječe upravo od Georgea Orwella koji ga je upotrijebio u romanu 1984. Također od njegovog je pseudonima iskovan i pridjev orvelijanski za pojave u kojima država nastoji kontrolirati svoje državljane, što dovodi do ograničavanja osobnih sloboda. Osim ta dva djela Orwell je napisao još niz romana i eseja, a bavio se i pisanim i radijskim novinarstvom.


U ranim jutarnjim satima na današnji dan 1950. godine George Orwell umro je u jednoj londonskoj bolnici od posljedica tuberkuloze. Bilo mu je tek 46 godina života. Zanimljivo je da je samo oko tri mjeseca prije smrti ušao u brak sa Soniom Brownell, svojom drugom suprugom (prva mu je supruga preminula za vrijeme Drugog svjetskog rata ).

Komentari