Na današnji dan

1856 – Car Franjo Josip u Puli otvorio gradilište Arsenala

Pula je postala glavna ratna luka velike države, koja se u to se vrijeme prostirala od današnje Ukrajine pa sve do Milana. 

Na današnji dan 1856. godine svečano je položen kamen temeljac arsenala ratne mornarice u Puli pod nazivom Arsenal. Događaju je prisustvovao i car Franjo Josip, vladar Habsburške Monarhije koja je u Puli dobila svoju glavnu ratnu luku. Potrebno je napomenuti da je Austro-Ugarska kao država stvorena tek devet godina kasnije (1867. godine). S carem je bila u Puli tada i njegova supruga – poznata carica Elizabeta (Sissi).

Kao glavna ratna luka velike države (Habsburška Monarhija u to se vrijeme prostirala od današnje Ukrajine pa sve do Milana), Pula je imala znatnu čast, naročito s obzirom na to da su pod istim vladarom Franjom Josipom u to doba bili i lučki gradovi Venecija i Trst. 

Zahvaljujući strateškom i vojnom značenju, Pula se u godinama nakon gradnje Arsenala povećala oko 60 puta, tako da je uoči Prvog svjetskog rata imala znatno više stanovnika i od Splita i od Osijeka. Zanimljivo je da je pulski Arsenal dijelom bio smješten i na otočiću Uljaniku, koji je s vremenom povezan s kopnom. Prvi ratni brod sagrađen u Arsenalu zvao se Kaiser.


Komentari