Na današnji dan

Prvi generalni štrajk u Hrvatskoj (1905.)

U Hrvatskoj su prvi veći štrajkovi zabilježeni u drugoj polovici 19. stoljeća, poput onog 1872. koji su pokrenuli zagrebački tipografi. Radnici su morali raditi 10 do 12 sati dnevno u teškim uvjetima, a u tvornicama su radila i djeca od 8 godina. Radnički su štrajkovi bili strogo zabranjeni, ali radnici su bivali sve glasnijima tražeći smanjene radnog vremena, povišice i sigurnije uvjete rada.

Kada je riječ o generalnom štrajku, prvi u Hrvatskoj dogodio se u Osijeku 1905. godine. Radnički pokreti ponekad se povezuju s komunizmom, pa je važno naglasiti da ovdje nije riječ o promoviranju političkih ideja, nego o borbi za bolji život radnika. Inače, Osijek je početkom 20. stoljeća bio vrlo razvijen industrijski grad s visokim postotkom pismenih.

U tvornici pokućstva Povischil i Kaiser stolari su 19. travnja 1905. pokrenuli prvi generalni štrajk na tlu Hrvatske. Uprava tvornice uopće nije htjela pregovarati. Prosvjedi i demonstracije trajali su tjednima, a onda se 9. svibnja okupilo nekoliko tisuća radnika koje su redarstvenici napali sabljama.

Štrajk je završio 15. svibnja ucjenom: radnici su se mogli vratiti na posao ili dobiti otkaz. Uhićeno je 40-ak ljudi, neki su pobjegli iz grada, a neki su istjerani. Prema službenim izvješćima ranjeno je pet osoba, a jedna je smrtno stradala. Ubijen je 17-godišnji radnik, Srećko Kujundžić.

Piše: Marsela Alić


Komentari