Na današnji dan

Knez Esterházy – najbogatiji velikaš u cijeloj Europi? – 1714.

Dobio je nadimak der Prachtliebende (njem. koji voli raskoš) zbog svoje sklonosti prema rastrošnosti i luksuzu. 

Na današnji dan 1714. godine rođen je izvanredno bogati knez Nikola I. Josip Esterházy. Bio je najveći pojedinačni velikaški zemljoposjednik u cijelom Ugarsko-Hrvatskom Kraljevstvu. Dapače, zasigurno je bio i među najbogatijim pojedincima u čitavoj Habsburškoj Monarhiji. Neki su navodili da je bio bogatiji i od samog cara u Beču, a općenito je obitelj Esterházy bila među najbogatijim aristokratskim obiteljima u Europi.

Postoje procjene da je obitelj Esterházy posjedovala čak 388 500 hektara zemljišta. Zanimljivo je da je od glavnine zemljišta bio formiran tzv. majorat, kojeg je nasljeđivao samo najstariji sin. Time se željelo spriječiti usitnjavanje posjeda uzastopnim nasljeđivanjem. Samo je najstariji sin, vlasnik majorata, nasljeđivao titulu kneza (njem. Fürst), dok je većina članova obitelji imala samo grofovsku titulu.

Nikola I. Josip Esterházy naslijedio je majorat i kneževsku titulu 1762. godine i ostao je knezom sve do svoje smrti 1790. godine. Dobio je nadimak der Prachtliebende (njem. koji voli raskoš) zbog svoje sklonosti prema rastrošnosti i luksuzu. Sagradio je najveći velikaški dvorac u cijelom Ugarsko-Hrvatskom Kraljevstvu – dvorac Esterházu u mjestu Fertőd na sjeverozapadu današnje Mađarske. Taj golemi dvorac, koji nazivaju i mađarskim Versaillesom nalazi se samo oko osam kilometara od današnje mađarsko-austrijske granice, tako da je bliži Beču nego Budimpešti.

Knez Nikola I. Josip Esterházy poznat je po tome što je zapošljavao znamenitog skladatelja Josepha Haydna. Postoji teorija da je Haydn bio hrvatskog podrijetla (tamošnje područje u blizini mađarsko-austrijske granice uvelike je naseljeno Gradišćanskim Hrvatima). Knez Nikola I. Josip umro je 28. rujna 1790. godine. 


Komentari