Na današnji dan

Prvi Europljani stupili nogom na Novi Zeland – 1642.

Tasman je prvo vjerojatno vidio visoke novozelandske planine poznate iz filmova Gospodar prstenova.

Na današnji dan 1642. godine vjerojatno su prvi put u povijesti Europljani nogom stupili na Novi Zeland. Taj pothvat izvela je ekspedicija pod vodstvom nizozemskog pomorca Abela Tasmana. Po njemu se zove otok Tasmanija pokraj Australije. Tasman je bio u službi poznate Nizozemske istočnoindijske kompanije (Vereenigde Oost-Indische Compagnie – VOC), jedne od najmoćnijih korporacija u čitavoj svjetskoj povijesti (VOC je imala čak i vlastiti novac te vojsku, mogla je voditi ratove, a na svom je području imala pravo uhićivati ljude, pa čak i vršiti smaknuća).

Na spomenutoj ekspediciji Tasman je prvo otkrio otok Tasmaniju, a nazvao ju je Van Diemenova zemlja, prema Antoniju van Diemenu, generalnom guverneru Nizozemske Istočne Indije (položaj koji odgovara direktoru spomenute kompanije VOC).

Tasmanova ekspedicija nastavila je zatim ploviti na istok, gdje je nakon nekog vremena ugledala obale Novog Zelanda. Tasman je vjerojatno vidio visoke novozelandske planine poznate iz filmova Gospodar prstenova. Pristanak na današnji dan vjerojatno se dogodilo u zaljevu imena Golden Bay na Južnom otoku Novog Zelanda. Riječ je zapravo o najsjevernijem dijelu Južnog otoka, ni 200 kilometara od današnjeg novozelandskog glavnog grada Wellingtona (taj se glavni grad nalazi na Sjevernom otoku).


Komentari