Zoon politikon: Sto tisuća ljudi glasovalo za – nosoroga!

Prema Aristotelu, čovjek je politička životinja. Prema Brazilcima, životinja može biti političar – i to puno bolji od čovjeka. Taj stav su pokazali u tri različite prigode, a radilo se o nosorogu, ovci i majmunu. Evo o čemu je riječ!

Godine 1958., na izborima za gradsko vijeće São Paula, kandidirana je petogodišnja ženka nosoroga Cacareco. Stanovnicu lokalna zoološkog vrta prijavila je grupa ozlojeđenih studenata, u znak protesta protiv korupcije u politici. Izborno povjerenstvo, dakako, nije prihvatilo kandidaturu zdepastog neparnoprstaša, ali je simpatična dvotonašica unatoč tome osvojila 100.000 glasova – više nego ijedan ljudski protukandidat. Izbori su poništeni, a Cacareco je, ne uspjevši ostvariti političke ambicije, umrla četiri godine kasnije. Izraz “voto Cacareco” još dugo nakon toga zadržao se u brazilskome društvenom životu.

Vjerovali ili ne, Cacareco nije jedina četveronožna politička kandidatkinja u brazilskoj povijesti. Četiri godine prije nje, u vijeće grada teško izgovoriva imena Jaboatãodos dos Guararapes izabrana je ovca Smally, a godine 1988. čimpanza Macaco Tião postala je kandidat za gradonačelnika Rija. Potonja je na izborima osvojila 400.000 glasova, nažalost, dovoljno tek za treće mjesto. Nakon što je majmunica umrla od dijabetesa, u njezinu rodnom gradu proglašeno je osam dana žalosti, a njen spomenik i danas stoji na ulazu u zoološki vrt u Riju.

Piše: Lucija Kapural


Komentari