Znanstvenici poručili: Nemojte nipošto njušiti rimske stožaste keramičke lonce!

Fotografija: Roger Wilson

Često se znanstvenici moraju služiti domišljanjima u određivanju svrhe nekog predmeta. Tako se donedavno vjerovalo da su rimski lonci stožastog oblika služili kao lonci za cvijeće ili za odlaganje raznih stvari, a onda se dogodio preokret. O čemu je riječ pročitajte u današnjem članku.

Mikroskopska analiza identificirala nešto neočekivano

Nova studija Sveučilištu u Cambridgeu je analizirala nakupine (konkrecije) sačuvane s unutrašnje strane rimskog lonca koje se datiraju u 5. st., te je zaključila iduće:

Nemojte nipošto njušiti rimske stožaste keramičke lonce!

Budući da je ovaj lonac često korišten za istu svrhu na njemu se nakupilo puno slojeva iste tvari. Upravo konkrecije pokazuju da je ovaj lonac učestalo korišten za svrhu defekacije i urinacije. Krenimo od početka. Konkretni je lonac iskopan u kupalištu rimske vile na Siciliji, a koja je nazvana Villa Gerace, a koja je otkrivena 90-ih godina prošlog stoljeća. Iz arheoloških iskopavanja se saznalo da je pripadala vlasniku koji se zvao Philippianus. Nije nevažno za nadodati da u sklopu kupališnog prostora nisu nađeni toaleti. Mikroskopska analiza sačuvanih nakupina pokazala je da sadržava jajašca parazita koji žive u debelom crijevu čovjeka. U pitanju su paraziti crva koji mogu narasti i do pet centimetara dužine. Drugim riječima to nije bio lonac za cvijeće ili za skladištenje namirnica i sličog, već posuda za obavljanja nužde.


Nešto niže od standardnh školjki

Kako je velik broj stožastih lonaca nalažen u blizini javnih toaleta postojala je i ranije određena sumnja da su možda baš ove posude imale određenu vezu s ovom “rabotom”, no nije za to bilo nikakvih dokaza. Lonac je bio visok 32 cm, a širok 34 cm. Ako usporedimo tu visinu sa standardnim wc školjkama uočit ćemo da je posuda bila nešto niža jer preporučena visina toaletnih školjki je danas oko 40 cm. S obzirom na manju visinu vjerojatno se posuda koristila tako što je bila smještena skrivena ispod stolca s rupom. Moguće je da se upotrebljavala i tako što se direktno sjedalo na posudu.

Ono što je značajno da se vjerojatno i drugi slični lonci mogu najvjerojatnije vezivati uz ovu svrhu. Velik broj ljudi podcjenjuje ovakve nalaze, no oni nam omogućavaju da bolje razumijemo higijenu, prehranu i zdravlje nekadašnjih populacija. Prema dostupnim saznanjima infekcija parazitima je bila učestala i obuhvaćala je u ono vrijeme barem 50 posto ljudske populacije.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari