Na današnji dan

(VIDEO) Zločin koji je potresao svijet: Slavni dizajner ubijen je ispred vlastita kućnog praga, mecima koje je u njega ispalio poremećeni serijski ubojica!

Na današnji dan, prije dvadeset pet godina, svijet visoke mode izgubio je ako ne najveće, a ono barem najblještavije ime. Kobna 15. srpnja 1997. godine, u ranim jutarnjim satima, “kralj dekadentnog kiča” Gianni Versace ubijen je ispred vlastita kućnog praga, na stepenicama luksuznog doma u Miami Beachu. Pedesetogodišnjem hedonistu, preplanulom šarmeru koji je odijevao najveće glumačke zvijezde i organizirao najluđe tulume, mecima ispaljenim iz poluautomatskog pištolja Taurus PT100 presudio je Andrew Cunanan, serijski ubojica koji je do tada već bio oduzeo četiri ljudska života. Osam dana nakon ubojstva, Cunanan je izvršio suicid, a činilo se da je sa sobom u grob odnio pitanje na koje je svekolika svjetska javnost htjela dobiti odgovor: zašto?

Kroz razgovore s ubojičinim poznanicima i čitanje njegovih bilježaka, policija je malo-pomalo počela dobivati predodžbu o motivima njegovih bizarnih zločina. Cunanan, pokazala je istraga, bio je gay žigolo narcisističke strukture osobnosti. Natprosječno inteligentan, solidno je zarađivao varajući bogate, mahom starije ljubavnike. Upravo jedan od njegovih ljubavnika, arhitekt David Madson, bio je među onima kojima je oduzeo život. Zašto? Jedna od teza bila je da je na krvavi pohod krenuo zbog uvjerenja da boluje od AIDSa. Obdukcija je pokazala da tome nije bilo tako. Svi dokazi su, međutim, uputili na zaključak da je bio nezdravo opsjednut Versaceom. Njegove fotografije krasile su zidove ubojičina skromnog stančića, a poznanike je svakodnevno “davio” dugačkim, maštovitim pričama o bliskom prijateljstvu sa slavnim modnim kreatorom. Je li u tim pričama bilo istine?

Prema dizajnerovoj obitelji, niti mrvice! Od prvog dana istrage do danas, članovi klana Versace ponavljaju kako se ubojica i ubijeni – prije toga 15. srpnja – nikada nisu ni sreli. Postojale su, međutim, i drugačije teorije. Ako je vjerovati članku koji je novinarka Maureen Orth 2008. objavila u časopisu “Vainity Fair”, dvojica muškaraca su početkom devedesetih bila dijelom gay scene San Francisca. Zalazili su, navodno u iste noćne krugove i kretali se u istom krugu ljudi, pa je gotovo nemoguće da se nisu poznavali. Štoviše, Orth je “iskopala” nekoliko svjedoka iz tog vremena koji su izjavili da jesu. Nadalje, neki od ljudi s kojima je razgovarala otkrili su joj da su obojica tih dana koristili usluge muških prostitutki! Gdje se u svemu tome krije istina? Po svoj prilici nikada nećemo saznati. “Imamo gomilu indicija i još više teorija, ali ne i nedvojbene dokaze. Zašto je Cunanan učinio to što je učinio? Jedini iskren odgovor na ovo pitanje je da ne znamo. Ne znaju, dakako, ni novinari, ali ih to ne sprečava u tome da iznose svakojake spekulacije. U ime mira obitelji, apeliram na njih da prestanu s time”, bio je rezolutan šef Policije Miami Beacha Richard Barreto.

Versaceovo tijelo je kremirano, a njegov prah pokopan na groblju predaka u slikovitu talijanskome mjestašcu Moltrasiju. Na pogrebnoj liturgiji, održanoj u Milanskoj katedrali, okupilo se više od dvije tisuće ljudi, uključujući zvijezde poput Eltona Johna i princeze Diane. Igrom sudbine, potonja je poginula tek mjesec dana nakon svoja bliskog prijatelja Versacea, kreatora nekih od njenih najljepših toaleta.


Piše: Lucija Kapural

Komentari