Živa povijest: Ovaj kafić posluje od davne 1862. godine!

Multietnički lokalni kolorit, improvizirani ulični štandovi krcati kajunskim specijalitetima, jazz i blues glazba koja dopire iz svakog bara i svake kuće, uzbibana polugola tijela i tisuće šarenih ogrlica što lete zrakom tijekom čuvenog festivala Mardi Gras, dah vudua, usporeni ritam života i opuštenost u zraku koja nije iščezla ni nakon što je uragan Katrina vrijeme podijelio na ono “prije” i “poslije”… New Orleans s pravom nosi epitet “The Big Easy” – ondje čak i sprovodi nalikuju na koncerte! Što je Amsterdam Europljanima, to je ovaj lučki grad u Loiusiani Amerikancima – igralište za odrasle u kojem vam se čini da je sve dopušteno!

Ako vas put nanese u Francusku četvrt, stari kolonijalni dio grada prepun neobičnih dućančića, skrivenih dvorišta i prelijepih kuća u kreolskom stilu, svakako posjetite “Café du Monde”, djelić žive povijesti! Smješten u ulici Decatur, ovaj glasoviti kafić privlači tisuće posjetitelja od davne 1862. godine, kad je otvoren. Posebnost ovog mjesta jest u tome što radi sedam dana u tjednu, dvadeset četiri sata dnevno. Premda su stolnjaci prljavi kao u kakvoj lučkoj krčmi, mjesto bučno, konobari poslovično drski i arogantni, te u prosjeku morate čekati pola sata da vas posluže, ovdje je gotovo nemoguće pronaći prazan stol. Razlog je jednostavan: u “Café du Mondeu” od prvog dana spravljaju najbolju kavu i cappuccino na svijetu!

Receptura se strogo drži u tajnosti, a ono što se zna jest da napicima dodaju naribanu tamnu čokoladu i prah cikorije, koji ublažava gorčinu kave. Uz šalicu očaravajućeg napitka, dobit ćete čašu svježe iscijeđenog soka naranče te kalorijsku bombu koja će vas vratiti iz mrtvih na kraju cjelonoćnog tulumarenja – vruće i slasne beignets. Riječ je o francuskim krafnama nepravilnih oblika, punjenih domaćim pekmezom i uvaljanih u hrpu šećera u prahu (otuda oni prljavi stolnjaci!). Uvijek se serviraju po tri velika komada, pa će i oni najproždrljiviji ostati namireni. Iz kafića ćete otići ljepljivih prstiju i s bijelim prahom pod nosom, kao da ste se netom našmrkali kokaina, ali i s osmijehom oko glave. Riječ je, uostalom, o New Orleansu: barem ovdje možete biti opušteni i hedonistički razbarušeni!

Piše: Lucija Kapural


Komentari