Želite li zakoračiti u drugu dimenziju? Stara bolnica u Firenci u Alabami je pravo mjesto za to!  

Firenca je grad na sjeverozapadu Alabame koji je dobio ime prema glavnom gradu Toskane u Italiji. Grad je sagrađen uz  prometnu cestu koja je povezivala Nashville i New Orleans, a prema odluci budućeg američkog predsjednika Andrewa Jacksona. Ukoliko možda želite osjetiti ugođaj prijašnjih vremena hrabro zakoračite u ovaj muzej. O čemu je točno riječ provjerite u tekstu koji slijedi.

Povijest muzejske zgrade

Na mjestu današnjeg Muzeja, nazvanog Muzej Popeove gostionice prvotno je postojala zgrada sagrađena početkom 19. stoljeća, a koja je ubrzo izgorjela. Potom u idućem desetljeću već se gradi druga. Od svoje prve gradnje do danas zgrada je doživjela brojne strukturalne promjene, kojima se objekt prilagođavao novim različitim namjenama i tehnološkim novotarijama. Danas je u njoj smješten spomenuti zavičajni muzej.

Zgrada je u prvoj polovici 19. stoljeća služila, i kao objekt stambene namjene, te su u njoj živjele dvije obitelji tamošnjih političara. Kasnije u vrijeme građanskog rata kuću su koristile i vojske Unije i Konfederacije. U to vrijeme ovdje je postojala bolnica, u kojoj je umrlo više desetka vojnika, a koji su potom pokopani na starom gradskom groblju. U drugoj polovici 19. stoljeća objekt je kupio upravitelj pošte Lambeth te je kuća ostala u vlasništvu njegove obitelji do 1965., kada je kupljena od strane grada u svrhu osnutka gradskog muzeja. Je li obitelj upravitelja pošte osjetila kakve senzacije za vrijeme dugog nastanjivanja ove kuće, nemamo podataka, ali je zato u novom muzeju prijavljeno vise neobičnih doživljaja od strane posjetitelja. Upravo ovakvi neobični događaji ovo su mjesto uvrstili u jedno od najukletijih u Alabami.

Pope’s Tavern Museum

Zašto je grad odlučio kupiti baš ovu zgradu?


Gradska odluka motivirana je s više razloga. Kao prvo jer je riječ o najstarijoj kući na području današnjeg grada Firence, a koja je starija i od samog grada. Osim toga ova je kuća imala bogatu povijest zbog čega je zanimljiva posjetiteljima. Kažu da je kuća tijekom više stoljeća doživjela niz ozbiljnijih građevinskih zahvata, a koje lovci na natprirodne pojave obično povezuju s aktivacijom duhova, u svakom slučaju koliko je do sada bilo zahvata na objektu, ovdje bi moralo biti vrlo živo po tom pitanju. Neki posjetitelji navode da su u objektu uši u drugu dimenziju, odnosno da su odjednom osjetili intenzivan miris krvi, kao i da su vidjeli amputirane udove, čuli vriskove, korake, pucnjeve. Prema njihovim navodima stječe se dojam kao da je kuća portal u kojem se izmjenjuju dvije vremenske dimenzije.

Ukoliko i ne prođete na kratko u drugu dimenziju nekadašnje realnosti, u muzeju ćete ako ništa vidjeti niz stvarnih artefakata iz Građanskog rata poput oružja i uniformi, i niza drugih zanimljivih predmeta. Postav muzeja se bavi i pitanjem ropstva i uloge robova u izgradnji objekata unutar grada Firence, pa hrabro zavirite ako se nađete tamo negdje, neovisno o izvanosjetilnoj percepciji bit ćete obogaćeni kulturnim sadržajima, ako ništa drugo.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari