Zatočeni u valu ljepljivog sirupa

Boston je početkom 20. stoljeća bio centar proizvodnje žestokih pića, a pogotovo ruma. Glavni sastojak za proizvodnju ruma je melasa, sporedan proizvod industrije šećera. Melasa se pohranjivala u spremnicima po čitavom Bostonu. Zbog neodržavanja jednog takvog spremnika došlo je do katastrofe 15. siječnja 1919. godine.

Spremnik je pripadao državnom poduzeću United States Industrial Alcohol Company u sjevernom dijelu grada. Promjer je iznosio 27 metara i bio je visok 15 metara. U njega je stalo nevjerojatnih 8,5 milijuna litara melase. Nažalost, spremnik nije dobro napravljen niti je održavan. Kad su radnici uočili pukotine, samo su nanijeli sloj smeđe boje u nadi da se ništa neće vidjeti.

Kobnog dana naglo je narasla temperatura zraka zbog čega se ubrzala fermenacija melase. Pritisak je u spremniku toliko narastao da su oko 12.30 zakovice izlijetale na sve strane. Stranice spremnika odletjele su i do 200 metara daleko. Više od 8 milijuna litara vruće melase počelo je istjecati i stvorilo val visok devet metara. Val od sirupa kretao se kroz centar grada brzinom do 50 km/h i ubio 21 osobu te ozlijedio 150 osoba. Brojne građevine uništene su u potpunosti.

Iako su spasilačke službe brzo stigle na mjesto nesreće, nisu mogle puno učiniti jer su i ljudi i vozila zapeli u ljepljivom sirupu. Bilo je potrebno šest mjeseci da se od melase očiste sve gradske površine. U tu svrhu ispumpano je nekoliko milijuna litara morske vode jer se slatkom vodom nije moglo ništa očistiti. Ukupna šteta je procijenjena na oko 600.000 dolara, što bi danas odgovaralo iznosu od preko 100 milijuna dolara.


Poduzeće u čijem se vlasništvu nalazio spremnik isprva je optužilo bombaše. Međutim, nakon šest godina sudskog postupka utvrđeno je da je uzrok nesreće isključivo loše izrađen spremnik. Optuženo poduzeće moralo je platiti oko milijun dolara odštete.

Piše: Marsela Alić

Komentari