Zašto su, tijekom Drugoga svjetskog rata, “Boeingove” tvornice bile prekrivene zelenilom?

Ako znate išta o avionima, ime “Boeing” dobro vam je poznato. Riječ je o američkoj multinacionalnoj kompaniji sa sjedištem u Chicagu, vodećem svjetskom proizvođaču putničkih aviona i aeronautičke opreme. Evo nekih zanimljivosti o ovome gigantu!

1. Kompaniju je, davne 1916. godine, u Seattleu osnovao Nijemac Wilhelm Böing (amerikanizirano u William Boeing). Prekinuvši studij na Yaleu, započeo je s poduzetništvom u drvnoj industriji. To iskustvo mu je koristilo nakon što je pokrenuo kompaniju za proizvodnju aviona – isprva se bavio drvenim hidroavionima.

2. Osim od putničkih zrakoplova, “Boeingova” proizvodna linija sastoji se od vojnih aviona, obrambenih i svemirskih sustava te računalnih usluga. Godine 2014. kompanija je na tržište lansirala i svoj prvi mobitel, “Boeing Black”. Riječ je o smartphoneu namijenjenom vojsci i špijunskim agencijama, koji ima opciju – samouništenja!

3. Ako na nebu ugledate avion, velika je vjerojatnost da se radi upravo o Boeingu: 75% komercijalnih zrakoplova konstruirala je upravo ova kompanija.


4. “Boeingova” tvornica u Everettu jedna je od najvećih zgrada na svijetu: primjerice, mnogo je veća od Pentagona. Zapravo, toliko je velika da su se “Boeingovi” inženjeri svojedobno brinuli kako bi se u njenoj unutrašnjosti mogli formirati oblaci, pa su konstruirali poseban sustav zračne cirkulacije koji bi to spriječio.

5. Tijekom Drugoga svjetskog rata, “Boeing” je proizveo ogroman broj bombardera. Velik dio radnog kolektiva činile su žene čiji su muževi bili na frontu. Radi zaštite od zračnih napada, tvornice su bile prekrivene zelenilom. Na kraju rata, glavnina narudžbi za bombardere je poništena, pa je 70.000 “Boeingovih” radnika ostalo bez posla.

6. Boeing 737, dvomotorac konstruiran sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, drži titulu najprodavanijeg putničkog aviona u povijesti zrakoplovstva. U njemu se, netko je izračunao, do danas vozilo više od 17 milijardi putnika.

7. Od 1990. godine, američki predsjednici voze se u “Boeingu”. Famozni “Air Force One” opremljen je sustavima za sigurno komuniciranje i ima sposobnost punjenja rezervoara u letu.

Piše: Lucija Kapural

Komentari