Zašto je podmetnut požar u kojem je izgorjela osmogodišnja djevojčica?

Ubijena djevojčica. Fotografija: The Record Herald.

Neke smrti pune stranice medije, a neke nikada ne dobiju pozornost koju zaslužuju. Upravo je takav slučaj osmogodišnje djevojčice Mackenzi Branham.

Djevojčica koja je osvajala osmijehom

Na prvi pogled Mackenzi Branham bila je sasvim sretna djevojčica koja je pohađala treći razred osnovne škole u Jeffersonvilleu u američkoj saveznoj državi Ohiju. Njezini učitelji kažu da je sve osvajala svojim osmijehom, s kojim je uvijek dolazila u školu. Svi koji je poznaju kažu da je voljela biti u školi i družiti se s prijateljima iz razreda.

Posljednji dan u životu

Mackenzini roditelji su se razveli i djevojčica je zajedno sa svojim bratom živjela pod majčinim skrbništvom. Njezina majka Mary Branham je nakon razvoda našla novog partnera Kennetha Mossbargera s kojim je živjela u istom kućanstvu.


Dan 27. travnja 2006. godine bio je posljednji dan u djevojčicinom životu. U večernjim satima u kući u kojoj je živjela izbio je požar, a djevojčica je u njemu umrla sama u svojoj sobi na katu. Njezina je majka zajedno s partnerom i djevojčicinim bratom napustila kuću bez ozljeda. Oni koji imaju djecu vjerojatno se pitaju kako je moguće izaći iz goruće kuće i ostaviti dijete u njoj, no kako u javnost nisu pušteni detalji oko same lokacije izbijanja požara i mjesta u kojem se nalazila majka u tom trenutku, kao i načina napuštanja kuće teško je donijeti objektivniji sud o njenom postupku.

Puno nedoumica o slučaju

U ovom slučaju dosta je nedoumica jer je požar prvo proglašen nesretnim slučajem, da bi kasnije Vatrogasna služba u Ohiju utvrdila da je ipak riječ o podmetnutom požaru. Slučaj je tako postao vrlo brzo od nesretnog slučaja ubojstvom. No zanimljivo je da su rezultati obdukcije pokazali da je djevojčica prije smrti bila silovana. Sam pronalazak sjemene tekućine na djevočicinom tijelu neovisno o tome kako je izbio požar već je dovoljan indikator da se slučaju da povećana pozornost. Otac tvrdi da mu je ovaj podatak bio nedostupan čak 6 godina i da je znao samo da je djevojčica umrla od trovanja odnosno gušenja ugljičnim monoksidom.

Očeve optužbe

Otac koji, kao se čini, jedini još uvijek traži odgovore na neodgovorena pitanja kaže da su nakon razvoda djeca posjećivala psihijatra, koji je utvrdio da su oboje zlostavljani i to je prijavio nadležnim službama, koje nisu poduzele ništa po tom pitanju. Navodno je za to saznao tek nakon kćerine smrti. Kao što je nejasno kako je majka napustila kuću i prošla neozlijeđeno nije najjasnije kako otac nije znao što se s djevojčicom događa jer je bila dovoljno velika i, čini se, prilično zrela da s drugim roditeljem podijeli traumu kroz koju je očito prolazila. Otac je iznio popriličan broj optužbi na račun djevojčicine majke i njezina partnera, ali i drugih osoba koje su sudjelovale u istrazi.

Kuća nakon požara nije obnovljena, a majka i njezin partner kao da su nestali bez traga i glasa i jedini koji postavlja još uvijek pitanja je djevojčicin otac. On smatra da je požar podmetnut kako bi se prikrili tragovi silovanja, što ima smisla. Međutim, mali broj dostupnih podataka o djevojčici i cijelom slučaju pokazuje da je ovaj zločin nekako ostao u limbu. Nadajmo se da će se pojaviti neki ozbiljan istražitelj i “protresti prašinu” koja se već debelo nakupila na ovom slučaju i otkriti tko je krivac za djevočicinu smrt.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari