Zašto je konfederacijski general Thomas “Stonewall” Jackson u bitke odlazio jašući s desnom rukom iznad glave?

Slika: YouTube screenshot

Da je granica između genijalnosti i ludila katkad vrlo tanka, svjedoče brojni primjeri iz povijesti. Za vas smo odabrali one najzabavnije!

Ćuk u glavi, patuljak pod stolom

Danski astronom Tycho Brahe (1546. – 1601.) bez sumnje je bio genij. Predteleskopska astronomska mjerenja usavršio je do najveće točnosti, opovrgnuo je Aristotelovu tvrdnju o nepromjenljivosti nebeske sfere, a njegova opažanja planeta, osobito Marsa, omogućila su Kepleru da utvrdi svoje zakone gibanja planeta. Unatoč postignućima koja su promijenila naše shvaćanje svijeta, teško bismo ga mogli nazvati oličenjem mentalne stabilnosti. Prgave naravi i kratkog fitilja, redovito je izazivao namjernike na dvoboje, a iz jednog od takvih sukoba izišao je bez dijela nosa. Uz to, čovjeka patuljastog rasta, po imenu Jepp, plaćao je da se oblači u dvorsku ludu i sjedi pod stolom za vrijeme obroka. Ovo je, čini se, isprva počelo kao neukusna šala, no s vremenom je Brahe postao opsjednut patuljkom, vjerujući da ovaj ima paranormalne sposobnosti.

Trpit ću bol, al’ neću biti viđen gol!

Tijekom Američkoga građanskog rata, general Ulysses S. Grant (1822. – 1885.) proslavio se prvim većim pobjedama nad južnjačkom vojskom, osobito kraj Vicksburga i Chattanooge, nakon čega je, kao glavni zapovjednik sjevernjačke vojske, prisilio secesioniste na kapitulaciju. Osamnaesti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, koji je slovio za mudra i odmjerenog čovjeka, imao je vrlo bizarnu mušicu: otkad je bio dijete, nikome nije dopustio da ga vidi golog, pa čak ni bolničarima koji su mu pomagali kad je bio ozlijeđen na ratištu!


Nakrivo posložen

Konfederacijski general Thomas “Stonewall” Jackson (1824. -1863.) zapamćen je kao jedan od najmudrijih ratnih stratega u američkoj povijesti (na slici!). Istodobno, bio je lud kao šiba. Odbijao je jesti, pa i pomirisati paprike jer je, iz samo njemu poznatih razloga, smatrao da bi to povrće moglo naškoditi njegovoj bolesnoj lijevoj nozi. Nadalje, umislio je da su mu unutrašnji organi “krivo posloženi”, zbog čega se držao uspravno i ukočeno, a u bitke je odlazio jašući s desnom rukom iznad glave, kako bi poboljšao dotok krvi u mozak. Zanimljivo, njegova ruka, ona lijeva, povezana je s činjenicom da je Jackson jedan od rijetkih ljudi na našem planetu koji su imali – dvostruki sprovod! Godine 1863., vraćajući se s napada na federalne snage kod Chancellorsvillea, teško je ozlijeđen u prijateljskoj vatri. Premda mu je smjesta pružena medicinska pomoć, za lijevu ruku, koju su pogodila dva metka, nije bilo spasa te mu je isti dan amputirana. Nekoliko dana kasnije, oslabljeni čovjek umro je od upale pluća. Njegovo tijelo pokopano je u Lexingtonu, no ruka mu je dobila zaseban pogreb. Ne želeći je dodati ostalome medicinskom otpadu, Jacksonov kapelan zamotao je amputiranu ljevicu u platno te je pokopao na obiteljskom groblju!

Moj golube

Nikola Tesla (1856. – 1943.) jedan je od najvećih znanstvenika u povijesti. Razradio je efektivnu metodu korištenja višefaznih izmjeničnih struja te, posljedično, bežičnog prijenosa signala i energije, princip rotirajućih magnetskih polja i indukcijski motor; osnovao brojne nove grane elektrotehnike; patentirao više od sedam stotina izuma… Unatoč nevjerojatnim postignućima, nisu mu sve koze bile na broju: morao je dovršiti sve čega bi se latio, pa čak i ako je to bilo ugodno koliko i sjedenje na žeravici, patološki se bojao bisera, a o bakterijama da ni ne govorimo… Potonja fobija uvelike mu je otežavala život. Poznato je, primjerice, da bi svaki komad jedaćeg pribora prebrisao vlažnom krpom točno osamnaest puta. No, to još nije sve! Genij iz Siljana bio je opsjednut brojem tri do te mjere da bi triput hodao oko zgrade u koju je morao ući i odsjedao isključivo u hotelskim sobama čiji je broj bio djeljiv s tri. Tijekom svakog objeda, koristio je točno osamnaest ubrusa, poslaganih u tri hrpe po šest komada. I da, razvio je protuprirodnu naklonost prema jednom od golubova koje je hranio, a neki čak kažu da se u pernatog prijatelja zaljubio.

Piše: Lucija Kapural

Komentari