Zanimljivosti o zloglasnim mafijašima: Pet Biblija, dvjesto leševa

Riječ “mafija” prvi put se pojavila na Siciliji, preciznije, u Palermu 1863. godine, na izvedbi dijalektalne drame inspirirane životom u gradskom zatvoru. Tako je beznačajno djelo “I mafiosi della vicaria” populariziralo pojam koji danas uglavnom povezujemo s organiziranim kriminalom. Evo nekoliko zanimljivosti iz života “zvijezda” te organizacije, zloglasnih mafijaških šefova:

1. Tommaso Buscetta, prvi mafijaški šef koji je postao doušnik FBI-a, bio je tašt čovjek. U pauzama cinkanja kolega, detektivima se hvalio ljubavnim podvizima, a nije propustio ispričati ni kako je nevinost izgubio u osmoj godini, s prostitutkom kojoj je platio – bocom maslinova ulja!

2. Giuesppe Bonano bio je prvi mafijaški kum koji je umro prirodnom smrću. “Joe Banana”, kako su ga zvali, doživio je 97 godina.

3. zbog nemilosrdnog obračunavanja s protivnicima, boss Bernardo Provenzano bio je poznat pod nadimkom “Traktor”. Premda je na duši imao gotovo dvije stotine ubijenih, bio je vrlo pobožan: nakon uhićenja, u njegovom skrovištu pronađeno je čak pet Biblija!


4. premda su ga zvali “Knjigovođom”, Salvatore “Toto” Riina bio je poznat po okrutnosti. Ubio je (ili dao ubiti) više od 600 ljudi, a okušao se i u terorizmu, dižući u zrak spomenike kulture po Italiji.

5. u skrovištu bossa Salvatorea Lo Piccola, policajci su pronašli listu Deset zapovijedi, vodič za uzornog mafijaša. “Uvijek budi dostupan Cosa Nostri, čak i ako ti žena rađa”; “Ne idi u klubove i kavane”; “Nikad ne gledaj supruge članova Obitelji” neke su od smjernica.

6. godine 1993., mafijaš Santo Di Matteo postao je pentito, svjedok vlade. Osveta Cosa Nostre bila je strašna: Santova trinaestogodišnjeg sina mjesecima su mučili, da bi potom njegovo truplo bacili u kiselinu.

7. Charles Luciano, šef obitelji Genovese, bio je poznat po nadimku “Lucky”. Dobio ga je u mladosti, nakon što su mu suparnici prerezali vrat i bacili ga u kanal misleći da je mrtav, a on je čudom preživio.

8. boss Joe Colombo i njegova organizacija “Talijansko-američka liga za zaštitu građanskih prava” vodili su kampanju s ciljem sprečavanja snimanja filma “Kum”. Producent Albert Ruddy sastao se s Colombom, koji je zahtijevao da se pojam “mafija” izbaci iz scenarija. Ruddy ne samo da je pristao na to, nego je angažirao članove Lige (čitaj: mafijaše) kao statiste i savjetnike na snimanju!

Piše: Lucija Kapural

 

Komentari