Zanimljivosti o zastavama

Veksilologija, relativno mlada znanost koja proučava nastanak i uporabu zastava tijekom povijesti, uistinu je kompleksno i uzbudljivo područje. Zastavoslovlje se isprva smatralo dijelom heraldike, ali i semiotike, sociologije, politologije te psihologije, da bi 1957.  postalo pomoćna povijesna znanost. Zastave se javljaju još u antičko doba, a u srednjem vijeku koristile su ih svjetovne i crkvene institucije. U novome vijeku njima su mahali predstavnici država i vojnih jedinica, ali i pojedine plemićke obitelji i cehovi. Nacionalne zastave u Europi nastajale su u doba velike revolucije 1848. godine, da bi u suvremeno doba doživjele procvat te, uz grb, postale glavno obilježje svake pojedine države, pokrajine, grada te različitih institucija. Za vas smo odabrali niz zanimljivosti o zastavama – ako ste uživali u fiktivnoj emisiji “Fun With Flags” nezaboravnog Sheldona Coopera, navalite na sljedeće retke!

Dva trokuta, dvije religije

Najstarija službena zastava na svijetu jest ona Nepala, koja potječe od dinastije Rana a, kao što vam je vjerojatno poznato, riječ je o jedinoj državnoj zastavi koja nema oblik četverokuta. Usvojena 16. prosinca 1962. godine, bremenita je simbolikom. Plavi okvir predstavlja mir i harmoniju, osobine koje se povezuju s Buddhom – rođenim Nepalcem; grimizna boja zastave, simbol hrabrosti naroda, odabrana je zbog nacionalnog cvijeta rododendrona, a trokuti, suprotno uvriježenom vjerovanju, ne predstavljaju moćne planinske vrhove Himalaje već je riječ o simbolu dominantnih religija, hinduizma i budizma. Mjesec i Sunce se na zastavi pak nalaze zbog nade da će Nepal trajati onoliko koliko će postojati ta nebeska tijela. Uz to, mjesec simbolizira sjenu i studen oko Himalaja, a sunce vrućinu u nižim dijelovima Nepala.

Predajem se, ne pucajte!


Bijela zastava, kao što je svima poznato, označava kapitulaciju. Možda je manje znan podatak da je njeno simboličko podrijetlo staro preko dvije tisuće godina. Premda oko toga postoje određena razilaženja, većina se stručnjaka slaže da se, u znak predaje, prvi put zavijorila na ratištu dinastije Han. Publije Kornelije Tacit, jedan od najvažnijih kroničara starog Rima, spominje je u svojim “Povijestima”, kad govori o bitki koja se vodila 69. godine. Bila je to novina u ratovanju: rimski vojnici su kapitulaciju ranije demonstrirali držanjem štitova iznad glava. U srednjem vijeku, bijele barjake nosili su glasnici, kako bi se razlikovali od boraca. Dok neki smatraju da je odabir bijele boje nabijen simbolikom, drugi vjeruju kako se radi o čisto praktičnom aspektu. Naime, umjetna bojila za tkanine nisu još bila poznata u drevnom svijetu, pa se prirodna bijela boja sukna nametnula kao logičan izbor. Osim toga, ta boja je najuočljivija u okolišu. Postoji i teorija koja je povezuje sa značenjem bijele boje u Kini: ondje se, naime, povezuje sa smrću i žalošću, pa je moguće da su kineski vojnici tijekom predaje koristili zastavu upravo ove boje kako bi iskazali tugu zbog poraza. Kako bilo, bijela zastava danas je međunarodni simbol predaje te se, kao takva, priznaje u Ženevskoj konvenciji. Nepoštivanje njenog značenja smatra se strogim kršenjem ratnog prava: vojnicima nije dopušteno zapucati na osobu koja je istaknula bijelu zastavu, jer to znači da je ova nenaoružana.

Piratska zastava isprva nije bila crna

Ako ste pogledali ijedan film o gusarima, morali ste vidjeti crnu zastavu s bijelom lubanjom i prekriženim kostima. Poznata kao Jolly Roger, prvi put se pojavila na Karibima u 17. stoljeću, zlatnom dobu piratstva, i tada je izgledala bitno drugačije. Kao prvo, nije bila crna nego crvena. Britanski admiralitet je, naime, 1694. zapovjedio gusarima da na brodovima, osim nacionalnih, ističu i crvene zastave. Upravo ta boja zaslužna je za naziv pod kojim je zastava poznata: engleski termin Jolly Roger po svoj prilici dolazi od francuske sintagme “joli rouge” (“lijepa crvena”). Tek kasnije, u osamnaestom stoljeću, pirati su tijekom napada počeli isticati crne zastave, kojima su s vremenom dodani zastrašujući simboli. Nije se uvijek radilo o lubanji i kostima: te zastave su bile personalizirane pa bi, primjerice, neki kapetani umjesto kostiju crtali prekrižene mačeve, dok bi se na zastavama drugih vijorila čitava ljudska trupla. Čest motiv je bio i pješčani sat – upozorenje da se nelijepi kraj bliži. Prvi pirat koji je koristio prepoznatljivu zastavu s lubanjom i prekriženim kostima bio je Henry Avery. Modus operandi njegovih kolega bio je sljedeći: približili bi se trgovačkom brodu pod prijateljskom ili neutralnom zastavom, da bi je potom zatim spustili i istakli Jolly Rogera. Značenje tog poteza bilo je nedvosmisleno: “Predajte se bez borbe i poštedjet ćemo vas”. Neki povjesničari imaju drugačije tumačenje naziva ove zastave. Prema jednoj teoriji, nazvana je prema kralju Rogeru II. od Sicilije, templaru koji ju je izvjesio na svome brodu, a postoje i stručnjaci koji njen naziv tumače kao ironičan, budući da se drevni engleski frazem “veseli Roger” koristio za bezbrižnog čovjeka.

Puška i motika

Onome tko nije upućen u povijest Mozambika, zastava ove afričke države činit će se uistinu bizarnom. Za njene stanovnike, simbolika je kristalno jasna: zelena boja predstavlja poljoprivredu, crna afrički kontinent, žuta bogatstvo mineralima, bijela mir, a crvena borbu za nezavisnost. Grb je jedinstven u cijelom svijetu: žuta zvijezda, pogađate, utjelovljuje socijalizam; knjiga je prilično nedvosmislen simbol obrazovanje i čežnje za daljnjim napretkom zemlje; motika predstavlja poljoprivredu, koja je temelj gospodarstva ove siromašne zemlje, a najzanimljiviji detalj grba, kalašnjikov, simbolizira odlučnost zemlje da se bori za slobodu.

Lice i naličje

Moldavija je od 1990. do 2010. godine koristila zastavu kojoj je na licu bio službeni državni grb, dok ga na naličju nije bilo. Slično je bilo i sa službenom zastavom SSSR-a, koja je na licu imala srp i čekić, simbole komunizma, dok je otraga bila jednostavno crvena. Jedina zastava koja se i danas koristi s različitim licem i naličjem, k tomu je međunarodno priznata i prihvaćena u UN-u, jest državna zastava Paragvaja. U pozadini su tri boje, crvena, bijela i plava, preuzete s državne zastave Nizozemske. Tome je dodan službeni grb Paragvaja, na kojem je u kružnici vidljiva žuta petokraka okružena palminom i maslinovom grančicom, dok je uokolo ispisan naziv države na španjolskom: Republica del Paraguay. Naličje zastave prikazuje pak zlatnog lava koji sjedi pokraj kolca s crvenom frigijskom kapom. Tome je dodan nacionalni moto, “Paz i justicia” (“Mir i pravda”). Osim službenih državnih, u svijetu još ponegdje postoje regionalne zastave s različitim licem i naličjem. Jedna od njih je zastava američke savezne države Oregon: s prednje strane, prikazuje službeni grb države (s 1859. godinom, kad je Oregon pridružen SAD-u), a na naličju je prikazana nacionalna životinja – dabar.

Piše: Lucija Kapural

Komentari