Zanimljivosti o Uskrsu, 2. dio: Na Filipinima, muškarci se na ovaj blagdan bičuju, a oni najhrabriji daju pribiti na križ!

Ako ste se u Korizmi odrekli omiljenih slastica, cigareta ili psovanja, apstinencijske muke ćemo vam pokušati olakšati pričom o načinima na koje se Uskrs, najveći kršćanski blagdan, slavio u neka druga vremena, na nekim drugim mjestima!

1. U Americi je raširen običaj lova na pisanice: roditelji ih skriju u kući ili dvorištu, a potom ih djeca traže. Počevši od američkog predsjednika Rutheforda B. Hayesa 1878. godine, svakog se Uskrsa u dvorištu Bijele kuće održava utrka u kotrljanju pisanica velikim žlicama.

2. Belgijski mališani vjeruju da im uskršnja jaja donose zvona iz Rima. Naime, legenda kaže da na tihu subotu (“Stille Zaterdag”) crkvena zvona ne zvone jer su “otputovala” u Rim.

3. Ponos Rusije su pisanice zlatarske kuće Fabergé. Prvi primjerci izrađeni su koncem 19. stoljeća za carski dvor: bili su optočeni biserima, a u unutrašnjosti su skrivali iznenađenja, poput ptica na navijanje ili minijaturnih brodova.

4. U okolici Magdeburga, grada u istočnom dijelu Njemačke, u prošlosti bi se dječacima za Uskrs simbolički “isprašio tur”, kako bi se iz njih “istjeralo” loše ponašanje. Taj običaj bio je čest i u Škotskoj – izreka “istučen kao za Uskrs” ondje danas znači da je za neki prijestup dobivena preblaga kazna. U Češkoj i Mađarskoj uskršnje batine bile su rezervirrane za djevojke – mladići bi ih isprepletenim vrbinim granama (“pomlazkama”) lagano šibali po nogama, što im je trebalo donijeti ljepotu, zdravlje i plodnost.

5. Slovaci na Veliki ponedjeljak vole polijevati žene kantama vode, a ovaj ljupki običaj nazivaju “Oblievacka”. Vjeruje se kako će, nakon tretmana, dame ostati svježe čitavu godinu.

6. Posljednji četvrtak pred Uskrs u Austriji se naziva Zelenim četvrtkom. Vjernici tada jedu zeleno povrće i jaja obojana u tu boju.

7. U Polineziji se od davnina na Veliku subotu blagoslove školjke, za koje se vjeruje da su povezane s morskim duhovima. Nakon obreda vraćaju ih u more, gdje će iz njih nastati novi život.

8. Filipini su najkrvavije mjesto na kojem možete biti za vrijeme Uskrsa. Tamošnji muškarci imaju običaj hodati ulicama i samokažnjavati se bičevima, a najhrabriji pojedinci čak se daju – pribiti na križ! Višestoljetnu opasnu tradiciju nije uspjelo zaustaviti čak ni Ministarstvo zdravstva, ali se barem uspjelo izboriti za sterilizirane čavle kojima se ekipa razapinje.

Piše: Lucija Kapural

Komentari