Zanimljivosti o “princu tame”: Zašto promiskuitetne djevojke umiru u njegovim filmovima?

Zovu ga gospodarom straha i princem tame, ali će on za sebe reći da je jednostavan stari momak koji uživa u košarci, glazbi grupe “The Beach Boys” i povremenom jointu. Premda dugo osporavani od strane kritičara, njegovi horor-filmovi  s vremenom su stekli kultni status. Metodu “uradi sam” doveo je do savršenstva: osim kao redatelj, scenarist i producent, na većini svojih uradaka potpisan je kao skladatelj, a u mnogima je ostvario i cameo uloge. “Nisam htio biti svestran, nego uštedjeti pare”, šali se na vlastiti račun. Donosimo zanimljivosti o Johnu Carpenteru:

1. Filmovima strave bio je zaluđen još kao dječarac. “Bilo mi je osam godina kad sam pogledao ‘Zabranjeni planet’ i još se od toga nisam oporavio. Mlade oči koje su gledale kako nevidljivo stvorenje ida ostavlja otiske stopala u svjetlu lasera nisu mogle više biti iste”, slikovito je opisao to iskustvo.

2. Studirao je glazbu na Sveučilištu Western Kentucky, gdje mu je otac bio pročelnik odsjeka za violinu, da bi se potom prebacio na režiju. Još kao student doživio je nevjerojatno priznanje: nagrađen je Oscarom za scenarij kratkometražnog filma “Uskrsnuće Broncha Billyja”!

3. Prvi dugometražni film koji je režirao bila je znanstveno-fantastična crna komedija “Tamna zvijezda”. Osim kao koscenarist, njegov prijatelj Dan O’Bannon potpisan je kao tvorac specijalnih efekata. Potonji se s osmijehom prisjeća početničkih pokušaja: “Izvanzemaljca sam ‘sklepao’ od gumene lopte, što se u većini kadrova jasno vidi!”

4. U filmu “Change of Habit” iz 1979. godine, Elvis Presley glumio je čovjeka po imenu John Carpenter. Deset godina kasnije, Carpenter je režirao film “Elvis”, posvećen kralju rock’n’rolla.


5. Redatelj je na glasu kao praznovjeran čovjek. Nikad, primjerice, ne nosi šešir za vrijeme snimanja – uvjeren je da to donosi lošu sreću. Također odbija nositi bilo što crveno, iz istog razloga.

6. Frank Armitage, James T. Chance, Rip Haight i Martin Quatermass pseudonimi su kojima se povremeno koristi.

7. Ženio se dvaput: prvu gospođu, glumicu Adrienne Barbeau, angažirao je u filmovima “Magla” i “Bijeg iz New Yorka”, a aktualna supruga Sandy King producirala je njegove filmove “Oni žive” i “U raljama ludila”. Povremeno svira u bendu “Ludrium”, koji vodi Cody Carpenter, sin iz prvog braka, a s njim često raspravlja o kvantnoj fizici.

8. Izvorni naslov klasika “Noć vještica” bio je – “Ubojstva dadilja”! Carpenter i Debra Hill scenarij su napisali za rekordnih deset dana, a na komponiranje čuvene glazbene numere, koja i danas ledi krv u žilama, redatelj je potrošio samo tri večeri (i nekoliko gajbi piva). Na puritansko iščitavanje filma kao kritike predbračnih odnosa (djevica Jamie Lee Curtis preživljava, dok njene promiskuitetne kolegice završe u lokvi krvi), samo se slatko nasmijao: “Nisam pokušavao iznijeti nikakav etički stav. Mlade kokete ‘pobio’ sam iz praktičnog razloga: za razliku od djevice, bile su previše zauzete svojim momcima da bi obratile pažnju na manijaka koji vreba!”

9. Maska manijakalnog ubojice Michaela Myersa iz gorespomenutog filma zapravo je maska Kapetana Kirka iz “Zvjezdanih staza”, koju je Carpenter za siću kupio u lokalnoj trgovini i prebojio u bijelo!

10. Ideju za film “Magla” dobio je slučajno, za vrijeme turističkog posjeta Engleskoj. Dok je obilazio Stonehenge, poznatu lokaciju prekrio je oblak magle, što je Carpenteru dalo inspiraciju za horor o stvorenjima koja iz nje vrebaju.

Piše: Lucija Kapural

Komentari