Zanimljivosti o piscima: Preljub, droga i vjersko ludilo

Za vas smo, nasumičnim redoslijedom, odabrali zanimljivosti iz života velikana svjetske književnosti. Tko je, prije spisateljske karijere, reklamirao jogurte a tko radio u cirkusu? Kome je fanatična religioznot došla glave? Koga je ljubavna partnerica iznevjerila na uistinu okrutan način? Pročitajte i doznajte!

1. Francuska pisateljica George Sand (1804. – 1876.), žena koja je šokirala suvremenike noseći mušku odjeću i pušeći u javnosti, ljubovala je s kolegom po peru Alfredom De Mussetom. Tijekom romantičnog boravka u Veneciji, Musset je planirao zaprositi dragu, ali ga je u toj namjeri omela gripa. Kad je u njegovu hotelsku sobu ušao liječnik, siroti pisac nije ni slutio da će se taj posjet pokazati kobnim… Ne za njegovo zdravlje, već za njegovo srce. George se, naime, spetljala s dobrim doktorom, te ostavila rekonvalescenta da tuguje za njom u hotelu, damski mu prepustivši i plaćanje računa za sobu!

2. John Le Carré, pisac koji je u svojim romanima realistično prikazao međunarodnu špijunažu, čiji je protagonist i sam bio, kao mladić je za život zarađivao perući slonove u cirkusu.

3. Prvo književno djelo o Don Juanu jest “Seviljski zavodnik” Tirsa de Moline, napisan između 1620. i 1635. godine, a legenda se možda temelji na životu španjolskog plemića Don Jauana Tenoria iz 17. stoljeća.

4. Philip K. Dick (1928. – 1982.), velikan ZF književnosti, tijekom pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća napisao je dvadeset romana, preko stotinu kratkih priča i niz eseja. Ako vam se takav tempo čini neprirodnim, u pravu ste: u vrijeme dok je stvarao svoja kapitalna djela, svakodnevno se drogirao. Takve navike rezultirale su nemogućnošću razlikovanja snova od jave i snažnim halucinacijama. Često je pričao kako vidi divovsko metalno lice na nebu, a neko vrijeme je bio uvjeren da ga opsjeda duh – proroka Ilije!


5. Jorge Luis Borges (1899. – 1986.), najveći argentinski književnik, literarnu karijeru započeo je osmišljavajući reklamu za – jogurt!

6. Michel Houellebecq, enfant terrible francuske književnosti, uspio se zamjeriti mnogima: ljevičarima, desničarima, šminkerskim šezdesetosmašima, imigrantima, muslimanima, katolicima, feministkinjama, crncima, Kinezima i vlastitom sinu. Uzrok piščevoj prgavoj naravi mnogi vide u njegovu nesretnom djetinjstvu – majka ga je napustila kao šestogodišnjaka, kako bi se posvetila “istraživanju granica seksualnosti” u jednoj hipijevskoj komuni.

7. Nikolaj Vasiljevič Gogolj (1809. – 1852.), ruski književnik ukrajinskog podrijetla, umro je u četrdeset trećoj godini, u svojevrsnu vjerskom ludilu. Pod utjecajem svećenika koji je njegov život i opus proglasio grešnim, u znak pokore, počeo se izgladnjivati, što ga je u konačnici koštalo glave.

8. Irski dramatičar George Bernard Shaw (1856. – 1950.) bio je možda najduhovitiji čovjek svoga vremena, a mnoge njegove kalambure upotrebljavamo u svakodnevnom životu, pojma nemajući tko im je tvorac. Smisao za humor nije ga napustio ni na smrtnoj postelji. Njegove posljednje riječi, upućene medicinskoj sestri, navodno su bile: “Sa mnom je svršeno, a vi me pokušavate održati na životu poput kakve stare zanimljivosti!”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari