Zanimljivosti o oružju: Od toljage do atomske bombe

Od toljage, koplja, luka i strijele, preko buzdovana, mača, sablje i kubure, do automatskih pušaka, atomskih bombi i dronova, ljudi koriste brojne vrste oružja kako bi utamanili druge ljude. Nasumičnim redoslijedom, dnosimo zanimljivosti o oružju kroz povijest!

1. Revolver, ručno vatreno oružje s bubnjem u kojem su naboji smješteni u radijalno postavljenim ležištima, izum je Amerikanca Samuela Colta (1814. – 1862.). Prototip ovoga oružja, koje će glavnu uporabu naći u doba Američkoga građanskog rata, izradio je s tek navršenih – šesnaest godina!

2. Jo-jo, vrsta igračke koja je već generacijama popularna među mališanima diljem svijeta, napravljen je po uzoru na drevno filipinsko ratno oružje.

3. Jedan od najpoznatijih snajperista u povijesti bio je Vasilij Zajcev (1915. – 1991.). Kršni sovjetski vojnik istaknuo se u bitci za Staljingrad, gdje je između 10. studenog i 17. prosinca 1942. posmicao 225 vojnika i časnika Wermachta, uključujući jedanaestoricu neprijateljskih snajperista. Naučio je pucati još kao dječak – hvalio se kako je svoga prvog vuka ustrijelio kao petogodišnjak!


4. Za potrebe invazije na obalu okupirane Normandije 6. lipnja 1944. godine, poznate pod kodnim imenom “Operacija Overlord”, Saveznici su izumili brojna oružja. Najpoznatiji je DD tenk (na slici!), s gumenom ogradom koja mu je omogućavala da pluta, a najzabavniji “Churchillov krokodil” – tenk s bacačem plamena!

5. Tijekom Prvoga svjetskog rata, stvorene su brojne nove vrste oružja. Mnoge od njih imale su prilično smiješne nadimke. Lagani britanski tenk je, primjerice, bio poznat kao Mali Willie; mitraljezu koji je ispaljivao 600 metaka u minuti tepalo se kao Maksimu (otuda izreka “Udara k’o Maksim po diviziji”), a njemačka haubica M-Gerät u povijest je ušla kao Debela Berta. Potonju je proizvela tvornica “Krupp”, a posprdno ime su joj nadjenuli saveznički vojnici, prema korpulentnoj supruzi vlasnika te tvornice.

6. Snaga “Fat Mana”, plutonijske bombe koja je 1945. bačena na Nagasaki, iznosila je 21 kilotonu. Eksplodirala je 469 metara nad gradom, proizvevši temperaturu od oko 3.900 Celzijevih stupnjeva, a udarni val zraka putovao je brzinom od preko tisuću kilometara na sat. Poginulo je između 40.000 i 75.000 ljudi.

7. Ruski astronauti nose oružje u svemir. Razlog? Zaštita za slučaj da pri povratku slete u predjele nastanjene agresivnim medvjedima!

8. Pod nazivom grčka vatra krije se zapaljiva mješavina korištena u srednjovjekovnom Bizantu, koja se izbacivala iz brončanih cijevi. Glavni sastojci bili su sumpor, smola i kučina, a upotrebljavala se za izazvanje požara na neprijateljskim ratnim brodovima i u opsjednutim gradovima. Ovu ranu verziju bacača plamena 668. je izumio Kalinik iz Heliopola, a recept za njezino pripravljanje bio je strogo čuvana tajna.

Piše: Lucija Kapural

Komentari