Zanimljivosti o Olimpijskim igrama

Olimpijske igre pokrenute su i organizirane prema zamisli Francuza Pierrea de Coubertina. Te 1896. godine, ovaj povjesničar i pedagog nadahnuo se sportskim svečanostima koje su se – u periodu od 776. do 392. – svake četiri godine održavale u starogrčkom svetištu Olimpiji, u čast vrhovnog boga Zeusa. Donosimo zanimljivosti iz povijesti najveće svjetske sportske priredbe!

1. Torta od sira, omiljena slastica diljem svijeta, nastala je na grčkom otoku Samosu prije više od 4.000 godina. Navodno je upravo taj desert poslužen sportašima na prvim Olimpijskim igrama, održanim 776. godine prije Krista.

2. Potezanje konopca, omiljena zabava na seoskim prirodima, od 1900. do 1920. godine nalazilo se na popisu olimpijskih sportova. Najuspješnija u njemu bila je momčad Velike Britanije, koja  je osvojila čak pet medalja. Pokrenuto je nekoliko inicijativa za vraćanje povlačenja konopa na Olimpijske igre, ali bez uspjeha.

3. Na prvim Olimpijskim igrama u modernoj povijesti, održanim 1896. godine u Ateni, u maratonu je pobijedio 23-godišnji Spiridon Louis. Zanimljivo, ovaj brkati Grk uopće nije bio prpfesionalni sportaš, nego – dostavljač vode u Ateni! U grčkoj prijestolnici, koja u to vrijeme nije imala adekvatnu opskrbu vodom, otac i sin Louis prodavali su izvorsku vodu, a upravo tom iscrpljujućem poslu Spiridion je mogao zahvaliti za nevjerojatnu kondiciju.


4. Olimpijske igre u Berlinu 1936. otvorio je Adolf Hitler glavom i brkom. Nacistička Njemačka utukla je pravo bogatstvo u njihovu organizaciju te uvela značajne promjene. Kao prvo, bile su to prve Olimpijske igre s izravnim televizijskim prijenosom. Druga velika novost bila je ceremonija prenošenja olimpijske vatre iz Grčke štafetom do Berlina. Običaj, koji se zadržao do današnjeg dana, uveden je upravo tada. Na führerovu žalost, na Igrama je briljirao crnac Jesse Owens. Osvojivši četiri zlata (taj podvig ostat će nenadmašen narednih 48 godina!), neuviđavni sprinter u vodu je bacio teorije u supremaciji arijske rase.

5. Prvi Olimpijac koji je diskvalificiran zbog korištenja nedopuštenih sredstava bio je Šveđanin Hans-Gunnar Liljenwall. Na Igrama u Meksiku 1968. godine, otkriveno je da je prije nastupa popio dva piva.

6. Abebe Bikila, najveći maratonac svih vremena, 1969. godine doživio je stravičnu sudbinu. Nakon teške prometne nesreće, ostao je paraliziran od struka nadolje. “Bila je božja volja da dvaput pobijedim na Olimpijadi; ovo što me zadesilo također je božja volja. Prihvatio sam te pobjede kao što prihvaćam ovu tragediju!” izjavio je hrabri čovjek. Četiri godine kasnije, preminuo je od komplikacija uzrokovanih ozljedom. Dan njegova pogreba tadašnji etiopski car Haile Selassije proglasio je danom žalosti.

7. Atletičarka Marion Jones prešla je trnovit put od legende do jedne od najvećih prevarantica u sportskoj povijesti. Godine 2007. udala se za sprintera Obadelea Thompsona, a nedugo nakon što im je rođen sin, u njoj je proradio crv savjesti te je odlučila progovoriti o onome o čemu se dugo vremena šuškalo. U šokantnom televizijskom obraćanju javnosti, priznala je da je godinama uzimala steroide, kao i to da je lagala tijekom prethodnih ispitivanja na tu temu. Reakcija “Međunarodnoga olimpijskog odbora” i ostalih nadležnih organa bila je hitra: brisani su svi Marionini rezultati od 2000. nadalje a medalje, uključujući pet olimpijskih, su joj oduzete. Zbog krivokletstva koje je počinila pred istražnom porotom, osuđena je na šest mjeseci zatvora.

8. Olimpijske igre održane 2012. u Londonu označile su važan iskorak u borbi za emancipaciju žena. Riječ je o prvim Igrama u povijesti na kojima je svaka zemlja sudionica imala barem jednu sportašicu. Nadalje, od te godine ženski boks je uvršten u olimpijske sportove.

Piše: Lucija Kapural

Komentari