Zanimljivosti o najpoznatijem fiktivnom mafijašu: Na kome se temelji lik Vita Corleonea?

Prošlo je gotovo pola stoljeća otkako je Francis Ford Coppola ekranizirao roman Marija Puza, a “Kum” još uvijek nije izgubio ništa od svoje epske raskoši, dramske snage i celuloidne čarolije. Poput istoimenog romana, film je iznjedrio nezaboravne likove, od kojih je možda najfascinantniji onaj don Vita Corleonea. Donosimo zanimljivosti o najpoznatijem fiktivnom mafijašu!

1. Mario Puzo je lik Vita Corleonea temeljio na dvojici zbiljskih mafijaških šefova iz New Yorka, Vitu Genoveseu i Joeu Profaciju, ali i na vlastitoj – majci!

2. Slavnu rečenicu o “ponudi koja se ne odbija”, koja je izišla iz usta Vita Corleonea, Puzo je “posudio” od Balzaca. Izgovara je Vautrin, lik iz romana “Otac Goriot”, obraćajući se glavnom protagonistu Eugèneu de Rastignacu. U hrvatskom prijevodu, glasi ovako: “U tom slučaju, dat ću ti ponudu kakvu nitko ne bi odbio”.

3. Pravo ime glave mafijaške obitelji jest Vito Anadolini. Kao mladić je emigrirao u Ameriku, gdje su ga, budući da je odbio otkriti svoje pravo prezime, zaveli kao Vita Corleonea, po sicilijanskom gradiću iz kojeg potječe. Kako bi prezime Corleone u slobodnom prijevodu glasilo “Lavlje srce”, možda je Puzo njegovim odabirom htio ukazati na neke značajke svoga najpoznatijeg lika.


4. Coppolin izbor glumaca nije bio u skladu sa željama šefova “Paramounta”, a osobito im se nije sviđao Marlon Brando u ulozi Vita Corleonea (glumac je, naime, bio na zlu glasu zbog brojnih ekscesa na snimanju prethodnih filmova). Studio je kao mafijaškog bossa vidio Laurencea Oliviera, ali je ovaj bio nedostupan zbog zdravstvenih razloga (“Na samrti sam!” rekao im je, mada je poživio još lijepih osamnaest godina). Ulogu je žarko želio i Orson Welles: čak je napisao dugačko pismo čelnicima “Paramounta”, u kojem je obećao da će “u rekordnom roku” izgubiti suvišne kilograme ako ga angažiraju. Coppola se napokon uspio izboriti za Branda – pod uvjetima da mu plaća bude manja nego na prethodnim filmovima, da se pojavi na probnom snimanju te da se obveže kako neće prouzročiti odgodu u produkciji. Brando je pak imao svoj uvjet: da Burt Reynolds, koji je konkurirao za ulogu Sonnyja, prestane konkurirati za ulogu Sonnyja. “On nije glumac, nego šugava TV zvijezda. A uz to mi ide na živce”, navodno je izjavio.

5. U uvodnoj sceni filma, don Corleone u krilu drži mačku. Zanimljivo, beštije nema u romanu niti u originalnom scenariju: riječ je o lutalici koju je redatelj Coppola pronašao jedno jutro u dvorištu studija “Paramount”, te ju je “nadopisao” u scenarij. Zbog macina vrlo glasnog predenja, dijelovi Brandovog dijaloga bili su nerazumljivi, pa su ih tehničari zvuka morali naknadno nadosnimiti.

6. Događaji na platnu bili su više nego krvavi, ali su se glumci na setu zabavljali poput male djece. U nestašlucima su prednjačili Marlon Brando, James Caan i Robert Duvall, koji su se natjecali tko će više puta pokazati golu stražnjicu tijekom snimanja. Pobjedu je odnio Brando, koji je hlače spustio i za vrijeme snimanja čuvene scene vjenčanja. Caan i Duvall priznali su poraz, uručivši mu remen s ugraviranim riječima “Moćni kralj gole guze”.

7. Brandov smisao za neslane šale do izraza je osobito došao u sceni u kojoj ga njegovi ljudi nose na kat po povratku iz bolnice: kako bi im otežao posao, nestašni glumac skrio je utege pod odjećom!

8. Brando je zamislio da bi don Corleone trebao izgledati poput buldoga, pa se na audiciji pojavio s vatom naguranom u usta. Ideja je oduševila redatelja. Za potrebe snimanja, izradili su posebnu protezu koja je glumcu pružala željeni fizikus i specifičan način govora. To čudo stomatologije danas je izloženo u Američkom muzeju pokretnih slika u New Yorku.

9. Kako nije uspijevao zapamtiti svoj tekst, Brando se tijekom snimanja više puta koristio šalabahterima.

10. Gianni Russo iskoristio je svoje veze s mafijom kako bi dobio ulogu Corleoneovog zeta Carla Rizzija, ali se Marlon Brando žestoko protivio angažiranju čovjeka koji nikad prije nije glumio. Bijesan kao ris, Russo je otišao zaprijetiti slavnom glumcu. To se pokazalo kao blagoslov pod krinkom: uvjeren da je Russov verbalni ispad gluma, Brando je promijenio mišljenje i inzistirao na tome da mu dodijele ulogu!

11. Brando je dobio Oscara za glavnu ulogu, ali je nagradu odbio primiti zbog diskriminirajućeg odnosa Hollywooda prema Indijancima. Na ceremoniju je poslao mladu ženu za koju je tvrdio da pripada plemenu Apaša. Kasnije se otkrilo da je “Indijanka” zapravo slabo poznata glumica Maria Cruz. Ceremoniju je odlučio bojkotirati i Al Pacino, iz posve drugačijih razloga: uvrijedila ga je nominacija tek za sporednu ulogu. “Trebao sam biti nominiran za glavnu ulogu. Moj lik imao je veću filmsku minutažu od Brandovog!”, progovorila je iz njega taština.

12. Uloga Vita Corleonea jedina je u povijesti koje je donijela Oscara dvojici glumaca – Akademijinim kipićem nagrađen je i Robert De Niro, koji je mladog Vita Corleonea portretirao u “Kumu 2”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari