Zanimljivosti o ljetnim hitovima: Zeleni penis, bijeli prah i lažne uspomene

Sunce, more, vjetar u kosi i šareni koktel u ruci – za ljetovanje iz snova nedostaje još samo adekvatna glazbena podloga. Za vas smo odabrali tri ljetna klasika koji uspješno odolijevaju prolasku vremena i zanimljivosti o njihovom nastanku!

Beach Boys: “Surfin’ Safari”, 1962.

Kad neka grupa uzme naziv “The Beach Boys” (“Momci s plaže”), na prvu je jasno što će tvoriti njihov tematski krug. “Surfer Girl”, “Surfin’ USA”, “All Summer Long”, “Surf’s Up”, “Summer Days”, “Summer Paradise”, “Surfin’ Safari”… Po broju ljetnih hitova koje su naštancali, nitko im nije ravan! Potonja numera, koju su napisali Brian Wilson i njegov rođak Mike Love, bila je jedna od prvih uspješnica grupe. Kad ju je čuo Nick Venet, šef diskografske kuće “Capital Records”, kritički osvrt sažeo je riječima: “Fuck, yeah!”, te odmah ponudio ugovor talentiranim momcima. Reakcije članova benda bile su različite. Braća Wilson bila su u slavljeničkom raspoloženju: basist Brian obojio je penis u zelenu boju, koja je simbolizirala dolarske novčanice, a bubnjar Dennis i gitarist Carl podijelili su joint te se satima smijuljili urnebesnim uzorcima na zidnoj tapeti. Pjevač Carl Love od uzbuđenja je povratio, a gitarist David Marks, štreber, zaključio je kako se što prije trebaju vratiti u studio s novim pjesmama. Zanimljivo, Dennis je bio jedini član grupe koji je znao surfati, a ostali su samo pozirali s daskama pod nabreklim mišićima. Ljubav prema valovima i opijatima u konačnici ga je koštala života: utopio se 1983. godine, nedugo nakon što se oženio za dva desetljeća mlađu Marie Love, kćer rođaka Mikea. Popularnost pjesme nije jenjavala ni narednih godina, o čemu svjedoči podatak da je internetski preglednik “Safari” nazvan upravo po njoj!

Bananarama: “Cruel Summer”, 1983.


Da ljetni hitovi ne moraju nužno imati vesele tekstove, dokazale su članice engleske grupe “Bananarama”: ženska trojka s frizurama “tapirušama”, nakaradnim čak i za osamdesete, opjevala je onaj osjećaj kad te dragi ostavi, sve ti prijateljice odu na more, a ono malo volje za životom što ti je ostalo ubije ljetna sparina. Pjesma isprva nije “sjela” slušateljima, a njenoj popularnosti doprinijela je činjenica da ju je trio izveo na jednom izboru ljepote. Nakon što je, bez pristanka grupe, iskorištena kao soundtrack filma “Karate Kid”, zasjela je na vrh britanske i američke top-ljestvice te doživjela brojne obrade. Pripadajući spot je razinu trasha, specifičnu za tu dekadu, podigao na višu razinu: članice grupe, odjevene u kombinezone automehaničarki, malo prčkaju ispod haube, da bi potom zavele naočita, brkatog vozača kamiona. Kad naivčini ukradu vozilo, proganja ih policajac od stotinjak kilograma a bjegunke ga, u skladu s nazivom svog benda, gađaju korama banane. Ako vam se čini da su cure u drugom dijelu spota živahnije, imate dobro oko: Siobhan Fahey priznala je da su, u pauzi snimanja, sve tri šmrkale kokain!

Bryan Adams: “Summer of ’69”, 1985.

“Reckless”, četvrti album naočita kanadskog kantautora Bryana Adamsa, iznjedrio je niz hitova, a najveći od njih, “Summer of ’69”, s vremenom je stekao status rock-klasika. Zanimljivo, jedna anketa pokazala je da je riječ o pjesmi koju kanadski vozači najčešće pjevuše dok upravljaju svojim metalnim ljubimcima! Mnogi su vjerovali da je pjesma nostalgičnog ugođaja zapravo mozaik sjećanja na glazbene početke, na ono što autor opisuje riječima “najbolji dani moga života”. Oni perverzniji govorili su pak da se tu radi o seksualnoj pozi. Da su potonji bili u pravu, otkrio je sam Adams, u intervjuu iz 2008. godine: “Nikako ne shvaćam zašto su toliki slušatelji umislili da se radi o uspomenama na ljeto 1969. Pobogu, tada mi je bilo deset godina! Naravno da je riječ o pozi 69 koju, uzgred rečeno, smatram vrlo zahtjevnom jer pretpostavlja veliku moć koncentracije. Znate, nije lako raditi dvije stvari u isto vrijeme!”

Piše: Lucija Kapural

Komentari