Zanimljivosti o legendi punka: Prije slave, za život je zarađivao kao – muška prostitutka!

Godine 1974., kad je grupa “Ramones” osnovana, publika je o momcima odjevenim u crno govorila kao o budućnosti rocka. Kritičari su ih pak otpisali kao neandertalce. Oko jednog su, međutim, svi bili složni: grupa je bila dosljedna. U duže od dva desetljeća, koliko je postojala, štancala je pjesme od tri akorda u trajanju od dvije minute, a upravo iz tog razloga najkreativniji član Dee Dee napustio ju je puno ranije. Evo nekoliko zanimljivosti o legendi punka!

1. Pravim imenom Douglas Colvin, rođen je 1952. u vojnoj bazi Fort Lee u Virginiji, gdje su mu se roditelji doselili iz Berlina. Otac mu je bio profesionalni američki vojnik, a majka Njemica sa smislom za umjetnost i podnošenje suprugovih batina. Kad je bio beba, obitelj se vratila u Njemačku, gdje je pater familias bio stacioniran. Upravo ondje, u nježnoj dobi od dvanaest godina, buduća zvijezda počela je eksperimentirati s drogama, prvo morfijem a kasnije heroinom.

2. Kad je imao petnaest, s majkom i sestrom je pobjegao u New York od nasilnog oca. Godinu dana kasnije, autostopom se zaputio u Kaliforniju. Putovanje je završilo u Indiani, gdje je osuđen zbog – oružane pljačke! Nije, međutim, bio kriv: “Ljudi kojima sam sjeo u kombi bili su luđaci. Čitavo vrijeme su pričali kako žele nekog izbosti, a ja sam umirao od straha. Umjesto ubojstva, počinili su pljačku benzinske postaje”.

3. Premda su svi članovi grupe “Ramones” potpisani kao autori pjesama, glavni tekstopisac i skladatelj bio je Dee Dee. Prije nego što su stekli slavu, za život je navodno zarađivao kao diler i – muška prostitutka!

4. Premda je trošio stotinu dolara tjedno na drogu, i to u vrijeme kad je toliko zarađivao u mjesec dana, imao je svoje granice. S gađenjem se prisjetio trenutka kad je Sid Vicious ubrizgao heroin u zahodu nekog kluba: “Gurnuo je špricu u WC školjku punu pišaline i bljuvotine, napunio je ‘vodom’ te zabio u venu. Kakav prokleti luđak!”


5. Prva supruga, Vera Bodis, s njim je izdržala 11 godina, koliko joj je bilo potrebno da shvati kako život s narkomanom koji joj nabija rogove – kako sa ženama tako i s muškarcima – nije ono o čemu je kao djevojčica maštala.

6. Grupu je napustio 1989., nakon čega se posvetio hip-hopu, nastupajući kao Dee Dee King. Vrlo brzo se vratio punku, a na basu ga je pratila 27 godina mlađa supruga Barbara Zampini. Upoznao ju je nakon koncerta u njezinu rodnom Buenos Airesu, kad je na ulici tražio izgubljenu gitaru. Barbara je tada imala samo šesnaest godina.

7. Umro je u pedesetoj godini, od predoziranja heroinom, a Barbara je bila ta koja je njegovo truplo pronašla u kupaonici. Na njegovu nadgrobnom spomeniku uklesan je lakonski natpis “Sad moram ići”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari