Zanimljivosti o kultnu gangsterskom filmu: Ubojite naranče, odrezane glave i lažni očnjaci

Prošlo je gotovo pola stoljeća otkako je Francis Ford Coppola ekranizirao roman Marija Puza, a “Kum” još uvijek nije izgubio ništa od svoje celuloidne čarolije. Nagrađen s tri “Oscara”, vječno u vrhu lista najboljih filmova svih vremena, redefinirao je žanr kriminalističkog filma i iznjedrio neke od najnezaboravnijih filmskih citata. Za vas smo pripremili ponudu koja se ne odbija – zanimljivosti o kultnom remek-djelu sedme umjetnosti!

1. Zbog jedne od najšokantnijih scena u filmu, one s odrezanom konjskom glavom, udruge za prava životinja digle su se na zadnje noge. Coppola se pravdao da konj nije ubijen za potrebe filma, objašnjavajući kako je njegovu glavu dobio od tvrtke za proizvodnju pseće hrane. Ipak, najgore je prošao glumac John Marley, koji je portretirao nesretnog producenta Jacka Woltza, u čijem se krevetu pojavi ova gadarija. Na probama je, naime, korištena lažna glava, izrađena od gume, a pravom je zamijenjena bez njegova znanja. Marleyevi urlici uopće nisu bili gluma!

2. Coppola nije bio prvi “Paramountov” izbor za redatelja filma. Posao je prvotno ponuđen Sergiju Leoneu, ali ga je ovaj odbio (kasnije će režirati vlastitu mafijašku sagu “Bilo jednom u Americi”). Jednako je postupio Peter Bogdanovich, koji je u to vrijeme bio zauzet drugim projektima. Ni kad je konačno zasjeo u redateljski stolac, Coppola se nije mogao opustiti: s čelnicima studija imao je iznimno loš odnos, do te mjere da je u nekoliko navrata umalo bio zamijenjen (primjerice, nakon što se Al Pacino teško ozlijedio na setu, što je zaustavilo snimanje na nekoliko dana). Budući da je u to vrijeme stanovao u unajmljenom stančiću, s trećim djetetom na putu, redatelj priznaje da je bio na rubu živčanog sloma.

3. Al Pacino, tada još relativno nepoznat glumac, zaradio je pišljivih 35.000 dolara za ulogu Michaela Corleonea. Snimanje “Kuma II.” za njega je bilo znatno isplativije: kako je u međuvremenu glumio u uspješnim filmovima “Strašilo” i “Serpico”, uspio je isposlovati honorar od 600.000 dolara, kao i deset posto od ukupnog prihoda filma.


4. James Caan i Al Pacino samo su deset godina mlađi od pjevačice Morgane King, koja je glumila njihovu majku Carmelu. Od svoga trećega filmskog sina Johna Cazalea pokojna jazz diva starija je nepunih pet godina!

5. U filmu se iznimno pazilo na detalje. U sceni u kojoj Sonny premlati Carla, žuti kamion u pozadini i drvena kutija na pločniku imali su funkciju prikrivanja zgrada koje nisu postojale u vrijeme u kojem je smještena radnja filma. Nadalje, branici automobila izrađeni su od drveta, jer se metal u to ratno doba čuvao za proizvodnju oružja.

6. Marlon Brando je zamislio da bi njegov lik, don Corleone, trebao izgledati kao stari buldog, pa su mu izradili protezu koja mu je podarila željeni izgled. James Caan je pak, kako bi što uvjerljivije utjelovio agresivca Sonnyja Corleonea, nosio zubnu protezu. Lažni očnjaci, izrađeni od posebne vrste akrilnog silikona, trebali su ukazati na animalnu prirodu njegova lika.

7. Naranče imaju simboličnu funkciju u cijeloj trilogiji: nakon njihovog prikazivanja, slijedi važna scena povezana sa smrću. Primjerice, Tom Hagen i Woltz pregovaraju o Johnnyjevu filmskom statusu za stolom na kojem se nalazi zdjela naranči – Woltz ubrzo otkriva već spomenuti dio konja u krevetu; don Vito Corleone kupuje naranče netom prije nego što biva upucan; Sonny prolazi pokraj jumbo-plakata koji reklamira naranče s Floride prije nego što je ubijen na naplatnim kućicama; naranče se nalaze na stolu na sastanku mafijaških šefova (posebno ispred onih koji će biti smaknuti); Michael jede naranču dok razgovara s Hagenom o umorstvima ostalih mafijaških šefova; prije nego što će umrijeti, don Vito Corleone stavlja koru naranče u usta kako bi se našalio s unukom; Tessio, koji će biti smaknut zbog izdaje Michaela, može se vidjeti kako guli naranču na Connienu vjenčanju…

8. Scena ubojstva Moea Greenea, koji je dobio metak u oko, inspirirana je pogibijom Bugsyja Siegela. Stručnjaci za specijalne efekte su u okvire glumca Alexa Roccoa skrili tubu s lažnom krvlju, koja je prasnula pod djelovanjem komprimiranog zraka nakon što je Moe “upucan”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari