Zanimljivosti o Heinrichu Himmleru

“Židovi su poput ušiju. Moramo ih istrijebiti – to je pitanje čistoće”, govorio je Heinrich Himmler (1900. – 1945.), organizator genocida nad Židovima i drugim nearijcima te možda najbrutalniji nacistički zločinac. Uz Hermanna Göringa i Josepha Goebbelsa, bio je dio Hitlerova velikog trijumvirata, najmoćnijih ljudi Trećeg Reicha. Tri monstruma držala su gotovo čitavu vojnu i civilnu vlast u tadašnjoj Njemačkoj. Svaki je, naime, posjedovao jedan stup moći – Goebbels javno mišljenje, Göring tajnu državnu policiju Gestapo, a Himmler je od 1929. bio na čelu zloglasna SS-odreda smrti, samostalne oružane sile odane samo Hitleru. Donosimo zanimljivosti iz života jednog od najvećih monstruma u svjetskoj povijesti!

1. Nazvan je po bavarskom princu, svome krsnom kumu. Himmlerov otac je, naime, bio visokopozicionirani učitelj koji je predavao brojnim uglednicima, uključujući princa Heinricha. Dok je prema najmlađem sinu bio strog ali pravedan, majka ga je razmazila preko svih granica te bdjela nad njim poput kvočke. Nikakvo čudo, ako znamo da je kao balavac “uzgojio” više boljetica od Jeremije iz “Alan Forda”, od infekcije dišnih puteva do problema sa srcem i želucem.

2. Upravo zbog spomenutih zdravstvenih tegoba, svoje agresivne impulse nije uspio ozbiljiti u Prvome svjetskom ratu. Dobio je bijednu poziciju časnika u rerervnom bataljunu, što će reći da fronta nije vidio. Ta činjenica je, pored one da se njegova domovina našla na gubitničkoj strani, dodatno nataložila mladićev bijes. Njegove sve izraženije antisemitske ideje bile su odgovor za tešku gospodarsku situaciju u zemlji, za koju je krivio upravo Židove.

3. Manje je poznato da je Himmler studirao agronomiju. Nakon diplome, zatekao se u nepovoljnoj situaciji. U Njemačkoj je, naime, bjesnila jedna od najgorih inflacija u povijesti, pa je momak, umjesto na željenu doktorskom studiju, završio na nisko plaćenom poslu. Upravo u tom periodu duboke osobne frustracije pridružio se nacističkoj stranci, ustrajno i lukavo krčeći put do samog vrha vlasti u Trećem Reichu.

4. SS (akronim od “Schutz-Staffeln”, odnosno “zaštitni odred”) se pod njegovim kormilom od beznačajne skupine s malobrojnim članovima preobrazio u moćnu terorističko-policijsku organizaciju, svojevrsnu državu u državi. Imao je čak i vlastite vojne jedinice, Waffen-SS, paralelno sa službenim njemačkim oružanim snagama, Wehrmachtom. Himmler je, dakako, imao najviši mogući čin, onaj Reichsführera. Za Drugoga svjetskog rata, različite formacije SS-a počinile su strašne pokolje civilnoga stanovništva, osobito u logorima.


5. Pod fiktivnim imenom Max Heiliger, SS-ovci su otvorili bankovni račun na koji su polagali novac, zlato, nakit i umjetnine otete od europskih Židova. Na tajnom sastanku, zajednički su ga odabrali Himmler i predsjednik Reichbanke Walther Funk. Dvojac je pritom pokazao cinični, gotovo dijabolični smisao za humor: riječ “heilig” na njemačkom jeziku znači “svet”.

6. Premda, kao hladan i iznimno nepovjerljiv čovjek, Hitler nije imao istinskih prijatelja, tom statusu najviše se približio upravo Himmler.  Führer, naime, nije krio da mu je vođa SS-a miljenik te da njegovoj prosudbi vjeruje gotovo kao svojoj. Nazivao ga je “odanim Heinrichom”.

7. U jeku Drugoga svjetskog rata, Britanac Karl Malchus, samozvani alkemičar, ponudio je svoje usluge Heinrichu Himmleru. Tvrdio je da, zahvaljujući složenom procesu koji je samo njemu poznat, može proizvesti zlato ni iz čega. A kad proizvede dovoljno zlata, dodao je, Njemačka će biti najbogatija zemlja na svijetu te će s lakoćom dobiti rat. Je li se Himmleru pomutio razum od želje za moći ili je kod njega prevladala znatiželja, teško je ustvrditi, ali se zna da je za Malchusa dao urediti moderno opremljen laboratorij – i to unutar Dachaua, zloglasna koncentracijskog logora! “Alkemičar”, za kojeg nije dokazano je li bio britanski operativac ili jednostavno luđak, neko je vrijeme povlačio poslodavca za nos, pokazujući mu zlatne grumene koje je prošvercao u kutijama cigareta. Nakon što je prevara otkrivena, Malchusa su ostavili u Dachauu ali, pogađate, s druge strane žice.

8. Bio je hladan prema supruzi i sinu, ali je prema kćeri Gudrun iskazivao veliku nježnost. Ova je nacističkoj ideologiji ostala odana do kraja života. Nakon što je njen tatica, po hapšenju, izvršio suicid gutanjem cijankalija (uz glasovite posljednje riječi “Ich bin Heinrich Himmler!”), zbog tuge je umalo izgubila razum.

9. Pranećakinja najvećeg krvnika židovskog naroda, Catharine Himmler, udala se za Izraelca, sina čovjeka koji je preživio Varšavski geto!

Piše: Lucija Kapural

Komentari