Zanimljivosti o Drugome svjetskom ratu: Limuzina šefa mafije, prostitutke na tajnom zadatku i odrezak slobode

Drugi svjetski rat smatra se najkrvavijim vojnim sukobom u povijesti. Vodio se na teritoriju četrdeset država, a od 1. rujna 1939. do 2. rujna 1945., koliko je službeno trajao, odnio je živote oko 55 milijuna duša. Uz goleme ljudske gubitke na bojištima, obilježila su ga masovna stradanja civilnoga stanovništva tijekom bombardiranja gradova, masovna pogubljenja velikoga broja ljudi na okupiranim područjima istočnoeuropskih i azijskih država te sustavna istrjebljenja čitavih naroda u fašističkim i nacističkim logorima smrti. Donosimo manje poznate činjenice iz ovog perioda tame:

1. Godine 1944. u ozbiljnom časopisu “Popular Science” objavljen je članak koji zvuči sve samo ne ozbiljno. Njegov autor, ugledni američki geolog Harold Whitnall, iznio je prijedlog da se rat protiv Japana okonča bombardiranjem vulkana, što je trebalo stvoriti razorne potrese i lančane erupcije, koji bi u potpunosti demolirali tu zemlju. Amerikanci nisu prihvatili ideju. Problem su efikasno riješili sljedeće godine, s dvije atomske bombe.

2. Slika atomske “gljive” iznad Hirošime i Nagasakija i danas je vjerojatno najsravičniji simbol ljudske patnje i stradanja. “Fat Man”, plutonijska bomba koja je 9. kolovoza 1945. bačena na Nagasaki, odnijevši živote između sedamdeset i devedeset tisuća ljudi, zapravo je trebala pasti na Kokuru, no Saveznici su odustali od tog plana zbog guste naoblake koja se nadvila nad gradom.

3. Ulogu u Drugome svjetskom ratu odigrale su i “pijateljice noći”. SS je, naime, vodio bordel slikovitog naziva “Salon Kitty”, koji su često posjećivali strani veleposlanici. Nacisti su strpljivo prisluškivali korisnike usluga ove ustanove, a prostitutke, mahom probrane ljepotice, bile su trenirane da izvuku važne informacije od klijenata. U bombardiranju 1942. godine, bordel je pretvoren u prah i pepeo.

4. Dana 6. lipnja 1944. započela je najveća operacija iskrcavanja vojske u povijesti: saveznička invazija na obalu okupirane Normandije, poznata pod kodnim imenom “Operacija Overlord”. Datum “Dana D” nije slučajno odabran. Toga dana bio je pun mjesec, koji je zrakoplovima omogućavao noćnu navigaciju. Uz to je bila jaka plima, koja je brodovima osiguravala prelazak preko eventualnih njemačkih prepreka postavljenih u moru.


5. Kako bi doskočili tehnološki naprednijim Amerikancima, Japanci su 1944. konstruirali raketnu letjelicu za napade kamikaza. Okha (“Trešnjin cvijet”), kako su je poetično nazvali, koristila se protiv savezničkih plovila, ne osobito uspješno: potopljena su samo tri neprijateljska broda. Piloti-samoubojice, koji su upravljali raketom, u domovini su bili poznati kao Jinrai Butai, odnosno “Bogovi munje”. Saveznici su im prišili nešto prozaičniji nadimak: nazivali su ih “Baka”, što na japanskom jeziku znači – budala!

6. Na dan napada na Pearl Harbor, 7. prosinca 1941. godine, američka tajna služba nije imala blindirani automobil za prijevoz predsjednika Roosevelta do Kongresa, gdje je održao svoj poznati govor. Rješenju se domislio jedan mlađahni agent: predložio je da se za tu svrhu upotrijebi blindirana limuzina mafijaškog bossa Ala Caponea, koju je Američka državna riznica zaplijenila 1931. godine!

7. Najmlađi američki vojnik bio je stanoviti Calvin Leon Graham. U ljeto 1942., kad je pristupio mornarici, imao je samo – dvanaest godina! Crnokosi Teksašanin je, naime, lagao da je punoljetan, a njegova stvarna dob otkrivena je tek u bolnici, nakon što je bio ranjen u bitci za Guadalcanal. U toj bitci pokazao je nevjerojatnu hrabrost: premda je teško krvario, spasio je živote brojnih ratnih drugova, zbog čega je nagrađen medaljom Purpurno srce. Nakon časnog otpusta, za život je zarađivao kao varilac.

8. Hamburger, popularna vrsta brze hrane, tijekom Drugoga svjetskog rata je u Sjedinjenim Američkim Državama preimenovan u “Liberty Steak” (“Odrezak slobode”). Amerikanci su, naime, htjeli izbjeći naziv koji ih je podsjećao na njemački grad Hamburg.

Piše: Lucija Kapural

Komentari