Zanimljivosti o Drugome svjetskom ratu, 2. dio: Mrtve lisice, kastrirani junaci i nacistički smisao za humor

Od 1. rujna 1939. do 2. rujna 1945., koliko je službeno trajao, Drugi svjetski rat odnio je živote oko 55 milijuna ljudi. Donosimo manje poznate činjenice iz ovog perioda tame:

1. U travnju 1943. godine, poljska primalja Stanisława Leszczyńska (1896. – 1974.) završila je u zloglasnu koncentracijskom logoru Auschwitzu. Do oslobođenja u siječnju 1945. godine, zatvorenica s brojem 41335 ondje je porodila preko tri tisuće beba! U tome joj je pomagala kći Sylwia, studentica medicine, koja je zarobljena zajedno s majkom.

2. U želji da okončaju Drugi svjetski rat, Saveznici su došli na bizarnu ideju: pretvaranje Adolfa Hitlera u ženu! Odnosno, nešto slično. Infiltrirani špijuni su mu u hranu trebali podmetati hormon estrogen, koji bi ga učinio nježnijim i manje sklonim ratovanju. Plan je bio i da mu glas zbog hormona postane viši a kosa otpadne, čime bi se, ako ništa drugo, narušili njegovi dramatični nastupi. Premda su Britanci već pripremili špijune za ovu misiju, od njene realizacije se na kraju ipak odustalo.

3. Bez stroja za dekodiranje šifriranih poruka neprijatelja, izuma Alana Turinga (1912. – 1954.), Drugi svjetski rat bi vjerojatno potrajao koju godinu dulje. Nažalost, povijest se britanskom znanstveniku odužila na grozan način. Činjenica da je svojim izumom spasio tisuće života nije mu pomogla da se izvuče od kazne zbog homoseksualnih izleta, u to vrijeme protuzakonitih. Povrgnut je kemijskoj kastraciji, a kriminalni dosje ga je isključio iz svih tajnih državnih projekata. Ostavši bez primanja, izvršio je suicid.


4. Jedan od najpoznatijih snajperista u povijesti bio je Vasilij Zajcev (1915. – 1991.). Sovjetski vojnik istaknuo se u bitci za Staljingrad, gdje je između 10. studenog i 17. prosinca 1942. posmicao 225 vojnika i časnika Wermachta, uključujući jedanaestoricu neprijateljskih snajperista.

5. Kad su agenti Ureda za strateške usluge, obavještajne agencije osnovane tijekom Drugoga svjetskog rata, doznali za staro japansko praznovjerje koje duhovima lisica pridaje demonske moći, došli su na ludu ideju: zašto ne bi uhvatili nekoliko ovih beštija, oslikali ih fluorescentnom bojom te ih, neposredno prije dolaska Amerikanaca, pustili da doplivaju do pacifičke obale i posiju paniku u neprijateljskim redovima? Plan je neslavno propao: lisice su zaplivale u krivom smjeru i ubrzo se utopile.

6. Za stvaranje najvećega filmskog studija u Italiji zaslužan je Benito Mussolini. Duce je rano shvatio propagandni potencijal filma, pa je naložio da se južno od Rima izgradi kompleks studija. Cinecittà, grandiozno zdanje koje se prostiralo na 40.000 četvornih metara, otvorena je 1937. pod fašističkim motom “Film je najsnažnije oružje”. Tijekom Drugoga svjetskog rata, saveznici su žestoko bombardirali područje, gotovo sravnivši sa zemljom filmski grad. Nakon kapitulacije Italije, Cinecittà je služila za smještaj izbjeglica.

7. Pod fiktivnim imenom Max Heiliger, SS-ovci su otvorili bankovni račun na koji su polagali novac, zlato, nakit i umjetnine otete od europskih Židova. Na tajnom sastanku, zajednički su ga odabrali predsjednik Reichbanke Walther Funk i vođa SS-a Heinrich Himmler. Dvojac je pritom pokazao cinični, gotovo dijabolični smisao za humor: riječ “heilig” na njemačkom jeziku znači “svet”. Pošalice tog tipa nisu bile rijetkost u nacističkim krugovima. Poznato je, primjerice, da su jednosmjerni put do plinske komore u logoru smrti Sobibor nazivali “Himmelstrasse” odnosno “Put do raja”.

8. Otprilike 600.000 Židova služilo je u američkim vojnim snagama tijekom Drugoga svjetskog rata. Na bojnom polju poginulo ih je oko osam tisuća, a još trideset pet tisuća je ranjeno, zarobljeno ili nestalo. Unatoč tome, za vrijeme rata samo dva židovska vojnika nagrađena su Medaljom časti, najvišim vojnim odličjem koje dodjeljuje Vlada SAD-a.

Piše: Lucija Kapural

Komentari