Zanimljivosti iz starog vijeka: Liječenje čokoladom, mučenje škakljanjem i mamljenje obnaženim grudima

Pod pojmom stari vijek podrazumijevamo razdoblje u povijesti čovječanstva od pojave najstarijih civilizacija na Bliskom istoku do propasti Zapadnorimskog Carstva 476. godine. Evo nekoliko zanimljivosti iz toga golemog perioda!

1. Rimske Saturnalije, zimske svetkovine u čast boga Saturna, karakteriziralo je odmaranje od uobičajenih poslova i formalnih pravila. U prosincu, kad su se slavile, pilo se, kockalo i pjevalo, a česta je bila i javna golotinja. Fešti bi se pridružili čak i robovi, nakratko oslobođeni tegobnih poslova.

2. Sirakuškog tiranina Dionizijea Starijeg (oko 430. pr. Kr. – 367. pr. Kr.) antički izvori opisuju kao sumnjičavog, osvetoljubivog i okrutnog vladara. Svjestan svoje reputacije, panično se plašio atentata te nigdje nije mrdao bez vojske plaćenika. Njegova paranoja s vremenom je rasla, pa je zapošljavao na desetke kušača pića kako bi izbjegao mogućnost da ga netko otruje, a kako se bojao da ga netko ne zakolje pri brijanju, uzgojio je bradurinu koja mu je dosezala do trbuha.

3. Torta od sira, omiljena slastica diljem svijeta, nastala je na grčkom otoku Samosu prije više od 4.000 godina. Navodno je upravo taj desert poslužen sportašima na prvim Olimpijskim igrama, održanim 776. godine prije Krista.


4. Pobjednici olimpijskih natjecanja u antici oslobađani su poreza, i to doživotno. Dobivali su vijenac od divlje masline, za koji se vjerovalo da nositelju osigurava Zeusovu zaštitu.

5. Škakljanje nije tek bezazlena zabava – Kinezi su ga u vrijeme dinastije Han (206. prije Krista – 220.) koristili kao vrstu mučenja. Rimljani su bili za nijansu kreativniji: žrtvi bi namazali stopala medom te dali kozama da ih ližu!

6. Aztečki vladari svakodnevno su konzumirali napitak od tamne čokolade, za koji su vjerovali da produžuje život i liječi brojne tegobe. Pili su ga hladnog, bez ikakvih zaslađivača: šećer su čokoladi počeli dodavati tek španjolski osvajači.

7. Grčki zakonodavac Solon 549. godine prije Krista osnovao je prvi svjetovni bordel u Europi (prostitucija se, naime, ranije odvijala u hramovima). Zaposlenice te ustanove stajale su na ulici obnaženih grudi, mameći “klijente”, a one poduzetnije nosile su natpis s nimalo suptilnom porukom “Slijedi me!”

8. Marko Aurelije Antonin (204. – 222.) zapamćen je kao najrazvratniji rimski car. Ženio se čak šest puta – brojka je time fascinantnija ako znamo da nije doživio punoljetnost! Uz zakonite bračne družice, u “pričuvi” je uvijek držao nekoliko stalnih ljubavnica, a atraktivne robinje bile su prisiljene svakodnevno hodočastiti u njegovu ložnicu. Ni draži istospolne ljubavi nisu mu bile nepoznanica – redovito se upuštao u orgije s probranim mladićima.

Piše: Lucija Kapural

Komentari