Zanimljivosti iz sportske povijesti

Koji se sport nekada zvao “igra dlanom”? Koliko je trajao najduži boksački meč svih vremena? Koji je legendarni ali problematični nogometaš na dopinška testriranja odlazio s protetičkim penisom napunjenim tuđim urinom? Donosimo manje poznate no iznimno zanimljive činjenice iz sportske povijesti!

1. Diego Maradona, po mnogima najbolji nogometaš svih vremena, 1991. je bio pozitivan na dopinškoj kontroli – možda zato što je noć prije ušmrkao dvije lajne “bijelog”. Kažnjen je s petnaest mjeseci zabrane igranja, ali se nije opametio: iste godine je uhićen zbog posjedovanja kokaina. Na Svjetskom prvenstvu u nogometu 1994. godine, nastupio je na samo dvije utakmice za argentinsku reprezentaciju: opet je “pao” na doping kontroli te je morao napustiti selekciju. Ne uspijevajući se ostaviti droge, pribjegao je lukavstvu: na sljedećim dopinškim testiranjima bi se pojavio s lažnim penisom u gaćicama, napunjenim tuđom, čistom mokraćom!

2. Dana 6. travnja 1983. godine održan je najduži boksački meč u povijesti. U vrijeme kad je borba završavala isključivo nokautom odnosno bacanjem ručnika, Andy Bowen i Jack Burke odradili su 110 rundi. Premda iscrpljeni preko svih granica, nikako nisu padali, pa je sudac nakon punih sedam sati prekinuo sve proglasivši “No Contest”.

3. Legendarni igrač bejzbola George Herman Ruth Jr. (1895. – 1948.), poznatiji pod nadimkom “Babe Ruth”, tijekom važnih turnira je ispod šilterice nosio – list kupusa! Činio je to kako bi se rashladio i spriječio znojenje. List bi zamijenio drugim, svježim nakon svaka dva inninga.

4. “Bayern”, nogometni gigant iz bavarskoga glavnog grada Münchena, nastao je u okrilju gimnastičkog kluba MTV. Dana 27. veljače 1900. godine, vodstvo kluba odlučilo je da se članovi njihove nogometne divizije ne smiju priključiti Njemačkom nogometnom savezu. Ljuti zbog te odluke, jedanaestorica nogometaša predvođenih Franzom Johnom napuštaju klub te iste večeri osnivaju “FC Bayern München”. Već za nekoliko mjeseci postigli su značajne rezultate, ušavši u polufinale Južnonjemačkog prvenstva.


5. Olimpijske igre u Berlinu 1936. godine, u čiju je organizaciju nacistička Njemačka utukla pravo bogatstvo, osobno je otvorio Adolf Hitler. Prve Igre s izravnim televizijskim prijenosom, trebale su donijeti svijetu poruku u premoći arijske rase, no dogodilo se nešto neugodno: na njima je briljirao crnac Jesse Owens (na slici!), osvojivši čak četiri zlata.

6. Igra nalik tenisu u Francuskoj se igrala još od srednjega vijeka. Svoj naziv, jeu de paume (“igra dlana”), dugovala je činjenici da se, umjesto reketom, loptica udarala dlanom. Tenis kakav danas poznajemo potječe pak iz Velike Britanije, u kojoj su 1877. godine napisana i pravila.

7. “Pittsburgh Steelers” i “Philadelphia Eagles”, momčadi američkog nogometa, u vrijeme Drugoga svjetskog rata ostale su bez mnogih igrača, jer su momci bili poslani na ratište. Problem su riješile udruživši se u sezoni 1943., a novi tim je nazvan “Steagles”.

8. Badminton, sport u kojem pojedinci ili parovi reketima prebacuju preko mreže polulopticu s ubodenim perima, nazvan je po posjedu engleskog vojvode od Beauforta, gdje se prvi put igrao prema pravilima.

Piše: Lucija Kapural

Komentari