Zanimljivosti iz povijesti: Zlatno ulje, engleska bolest i kukac zvan Hitler

Za vas smo, nasumičnim redoslijedom, probrali manje poznate no iznimno zanimljive činjenice iz svjetske povijesti. Koji je najstariji pronađeni recept? Tko je postao holivudska zvijezda tek u šestom desetljeću života? Ime kojeg diktatora nosi endemska vrsta kukca što nastanjuje mračne slovenske špilje? Pročitajte i doznajte!

1. Igra slična golfu igrala se u starom Rimu, a moderna inačica ovog sporta nastala je u petnaestom stoljeću u Škotskoj. Najstariji golf-teren na svijetu, Musselburgh Links, danas je u privatnom vlasništvu.

2. Pivo je jedno od najstarijih pića – priprema se još od ranog neolitika; preciznije, od desetog tisućljeća prije Krista. Najstariji pronađen recept upravo je onaj o pravljenju piva. Prije više od pet tisuća godina, urezan je u kamenoj ploči, i to u formi pjesme.

3. U kampu “Zelena Laguna” u Poreču 1990. je otvorena prva žičara za skijanje na moru u tadašnjoj Jugoslaviji. Vožnja, koja je bila velika turistička atrakcija, trajala je tri minute i koštala četrnaest dinara.


4. Funkciju bacanja cvijeća neudanim djevojkama na srednjovjekovnim je svadbama imalo skrivanje staklenog prstena u pitu. Vjerovalo se da će se djevojka koja ga pronađe sljedeća udati.

5. Morgan Freeman, jedan od najcjenjenijih glumaca današnjice, prvi je film snimio sa trideset dvije godine, a svjetsku slavu je stekao tek kao 52-godišnjak.

6. Anophthalmus hitleri, endemska vrsta slijepoga grabežljivog kukca koja živi u vlažnim spiljama Slovenije, otkrivena je 1933. godine te nazvana po netom imenovanom njemačkom kancelaru Adolfu Hitleru. Hitlerjev brezokec, kako mu u “deželi” tepaju, zbog kolekcionara nacističkih memorabilija s vremenom je dospio na listu ugroženih životinjskih vrsta.

7. U zimu 1918. godine, gotovo polovica djece u Berlinu bolovala je od rahitisa. Poznat i kao “engleska bolest”, ovaj poremećaj mineralizacije koštane tvari dovodi do stravičnih izobličenja kostura, slabosti mišića, gegava hoda te općeg zastoja u rastu. Uzrokuje ga u nedostatak kalcija, zbog nepravilne prehrane.

8. Obalni gradić Esauira u Maroku jedino je mjesto na svijetu gdje uspijeva drvo argana. Ne čudi stoga podatak da su tamošnje žene, pripadnice berberskih naroda, od davnina poznate po glatkoj koži i bujnoj kosi. Kroz stoljeća, ručno su cijedile ulje iz plodova argana te ga trljale u kožu, kosu i nokte. Nazivale su ga “zlatnim uljem”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari