Zanimljivosti iz povijesti: Veselo groblje, gorka čokolada i slavna brada

Gdje se nalazi najveselije groblje na svijetu? Koji je rimski političar poklanjao nakit jednoj ružnoj ribetini? Kada se čokoladi počeo dodavati šećer? Uživajte u manje poznatim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Prva utrka “Giro d’ Italia” održana je u svibnju 1909. godine, u milanskoj Areni. Bila je podijeljena na osam etapa, a pobijedio je stanoviti Luigi Ganna  (1883. – 1957.), ostavivši za sobom Carla Galettija i Giovannija Rossignolija.

2. Kakao, glavni sastojak čokolade, prvi su u prehrambene svrhe upotrebljavali Olmeci, najstarija poznata civilizacija Amerike. Napitak od kakaovca, primjenjivan u ritualne svrhe, bio je gorak jer se u Americi tada nije proizvodio šećer. Maje su čokoladu pili toplu, a nazivali su je xocolatl (izgovara se šokolatl), što znači “gorka voda”. Početkom devetnaestog stoljeća Englezi su uspjeli proizvesti čokoladu karakteristična slatkog okusa. Godine 1875. Švicarac Daniel Peter dodao joj je mlijeko, stvorivši prvu mliječnu čokoladu. Svoju je kreaciju prodao susjedu, Henriju Nestleu.

3. U rumunjskom selu Săpânţa od 1935. godine postoji tzv. Veselo groblje, poznato po šarenim nadgrobnim spomenicima. Naivne slikarije prikazuju scene iz života pokojnika, pa čak i njihove posljednje trenutke! Na spomenicima se nalaze i stihovi, koji slave zakopanu osobu.

4. Anthony Hopkins nije bio prvi izbor za Hannibala Lectera u filmu “Kad jaganjci utihnu”, trileru iz 1991. godine koji je stekao kultni status. Uloga genijalnog ubojice i kanibala prvotno je ponuđena Seanu Coneryju, ali ju je ovaj odbio, ocijenivši da je scenarij “uistinu odvratan”.


5. Popularne vrećaste hlače niskog struka, iz kojih se nazire donje rublje, potječu iz američkih kaznionica – zatvorenicima, naime, nije bilo dopušteno nositi remen pa su im hlače redovito spadale. Zatvorski “trend” prvi su prihvatili pripadnici hip-hop scene.

6. Brada je bila svojevrstan zaštitni znak kubanskog revolucionara i državnika Fidela Castra (1926. – 2016.), a ovaj je jednom prilikom izračunao kako je, odbijajući se brijati, štedio punih deset dana godišnje!

7. Rimski političar Lucije Licinije Kras (140. prije Krista – 91. prije Krista), jedan od najvećih oratora svoga vremena, u jezercu svoje vile držao je jegulje. Sve su mu bile drage, ali jedna posebno. Ciceronov učitelj svakodnevno je tepao i pjevao zmijolikoj ribetini, a poklanjao joj je čak i skupocjeni nakit!

8. U okolicu Aiuda, grada u središnjoj Rumunjskoj, arheolozi su pronašli neobično oružje iz prapovijesti, neku vrstu sjekire ili klina. Stručnjake je zbunila činjenica da je drevna alatka najvećim dijelom izrađena od aluminija, metala koji čovjek koristi tek zadnjih dvjestotinjak godina! Nagađalo se kako je klin možda podmenut u moderno doba, no dva neovisna laboratorija potvrdila su da je artefakt star 250.000 godina.

Piše: Lucija Kapural

Komentari