Zanimljivosti iz povijesti umjetnosti: Ludilo, krađa i nekoliko ubojstava

Muzeji su vaš drugi dom, a pred platnima starih majstora obuzima vas ushićenje praćeno laganom vrtoglavicom? Biografije slavnih slikara i kipara imate “u malom prstu”, a o njihovim djelima mogli biste pričati satima? Za vas smo odabrali manje poznate detalje o glasovitim umjetnicima i umjetninama!

1. Prvi crteži Claudea Moneta (1840. – 1926.), najznačajnijega francuskog impresionista, bili su karikature njegovih profesora. Kad se drznuo narisati dugačak nos ženi koja mu je predavala materinji jezik, za kaznu je morao oprati sve podove u školi.

2. Benvenuto Cellini (1500. – 1571.), glasoviti kipar i dvorski zlatar Cosima Medicija, nekolicine papa te francuskog kralja Franje I., bio je serijski ubojica: zaklao je čovjeka koji ga je uvrijedio nekom usputnom opaskom, vlastitu suprugu i njenog ljubavnika te vojnika koji je mu je ranije ubio brata (potonjeg je gotovo prepolovio sabljom!). Zahvaljujući papinom oprostu, izbjegao je zatvorsku kaznu, a nije odgovarao ni za dva silovanja koja je, onako usput, počinio.

3. Najveća slika na svijetu jest plafonska freska u biskupskoj palači bavarskog grada Würzburga. Površine 600 kvadratnih metara, prikazuje četiri kontinenta, a u osamnaestom stoljeću ju je stvorio Venecijanac Gianbattista Tiepolo.


4. Godine 1911., čitava Francuska je naricala nakon što je iz Louvrea ukraden najpoznatiji eksponat, Da Vincijeva “Mona Lisa”. Između ostalih, policija je za krađu slike sumnjičila – Pabla Picassa!

5. Suvremena japanska umjetnica Takayo Kiyota specijalizirala se za izradu minijaturnih slika na komadićima – sushija! Njeni radovi prikazuju jednostavne likove, ali i reprodukcije slavnih platna.

6. Prije dva desetljeća, američki znanstvenici iznijeli su tezu da lijepu ženu možemo prepoznati po tome što joj je drugi prst na stopalu (onaj pored palca) duži od ostalih prstiju. Kao klasični primjer, naveli su Botticellijevo čuveno platno “Rođenje Venere” iz 1484. godine (na slici!)

7. Kineski slikar Qi Baishi (1864. – 1957.) slavu je stekao živahnim i dinamičnim portretima malih životinja. Godine 2011. njegova slika “Orao stoji na borovoj grani” prodana je za 45 milijuna eura, što je svjetski rekord za jedno kinesko platno.

8. Camille Claudel (1864. – 1943.), jedna od najvećih francuskih kiparica, umrla je u umobolnici, zaboravljena od svih. Premda su liječnici više puta upozoravali njenu obitelj da joj ondje nije mjesto, budući da je većinu vremena lucidna, brat Paul je smatrao da je za njega, kao jednog od moralnih stupova društva, najbolje da skandaloznu sestru drži daleko od očiju javnosti. U dvadeset devet godina, koliko je provela na tome tužnome mjestu, posjetio ju je samo nekoliko puta, a majka nijednom.

Piše: Lucija Kapural

Komentari