Zanimljivosti iz povijesti: Ubij sina svoga, zgriješi bludno i budi neumjeren u piću!

Za vas smo, nasumičnim redoslijedom, probrali manje poznate no iznimno zanimljive činjenice iz svjetske povijesti. Zašto se slavni skladatelj obratio za pomoć ocu psihoanalize? Koji je umjetnik promijenio ime zbog praznovjerja? Tko je – a da nije ni trepnuo – žrtvovao vlastitog sina? Pročitajte i doznajte!

1. Arheolozi vjeruju da je mini-suknja najstariji ženski odjevni predmet. Drevne Egipćanke nosile su kratke suknje ukrašene brončanim ornamentima, koji bi zvonili dok je žena hodala.

2. Među slavnim pacijentima Sigmunda Freuda bio je skladatelj Gustav Mahler. Razlog zbog kojeg se obratio za pomoć tvorcu psihoanalize? Problem s postizanjem erekcije!

3. Strahujući od njemačke invazije, britanski matematičar i kriptograf Alan Turing značajan dio imetka zamijenio je za srebrne poluge, koje je zakopao negdje u Buckinghamshireu. Ostatak života je proveo bezuspješno tragajući za svojim blagom.

4. Slavni komičar Stan Laurel bio je iznimno praznovjeran čovjek. Svoje pravo ime, Stan Jefferson, promijenio je samo iz jednog razloga: zato što je sadržavalo trinaest slova.


5. Staljin je toliko mrzio svoga najstarijeg sina Jakova da je nakon njegova neuspješnog pokušaja samoubojstva bezdušno komentirao: “Glupan ne zna ni pucati kako spada!”. Kad su Nijemci zarobili nesretnog mladića, otac ga je odbio zamijeniti za njemačkog feldmaršala Paulusa.

6. Godine 1982. u Zimbabveu je donesen zakon koji je stanovnicima te afričke države zabranio ismijavati ime tadašnjeg predsjednika Canaana Banane. Bivši metodistički svećenik nije imao problema samo s prezimenom. Godine 1997. javno je prozvan kao homoseksualac. Suđeno mu je zbog sodomije, kaznenog djela u toj zemlji, zbog čega je dobio šest mjeseci zatvora.

7. Legendarni hollywoodski glumac Errol Flynn bio je poznat po izdržljivosti za šankom, u kojoj mu je malo tko mogao parirati. Kad je preminuo od srčanog udara, pokopan je sa šest boca viskija.

8. Zadnje olimpijske medalje izrađene od čistog zlata bile su one s Igara u Stockholmu 1912. godine. Današnje medalje samo su pozlaćene.

Piše: Lucija Kapural

Komentari