Zanimljivosti iz povijesti: Tajanstvene kuglice i hrabre bludnice

Zašto tzv. “sfere iz Klerksdorpa” već godinama zbunjuju vodeće svjetske znanstvenike? Koja knjiga sadrži rečenicu o spaljivanju knjiga, sudbini koju je i sama doživjela? Koji je političar misteriozno nestao tijekom kupanja? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Iza naziva “sfere iz Klerksdorpa” krije se jedan od najvećih arheoloških zagonetki. Riječ je o tri milijarde godina starim predmetima od pirita, sferična oblika, otkopanim na području južnoafričkog grada Klerksdorpa. Geolozi koji su ih pronašli zaključili su da su, unatoč neobično pravilnom obliku i paralelnim urezima sa strane, rezultat prirodnih procesa, no nisu mogli precizirati kojih. Alternativni istraživači vjeruju pak da su ih mogla proizvesti samo inteligentna, tehnološki neshvatljivo napredna bića – drugim riječima, pripisuju im izvanzemaljsko podrijetlo.

2. U jednom od prvih kontigenata nepoćudnih knjiga koje su spalili nacisti bio je “Almansor”, drama židovskog pisca Heinricha Heinea iz 1821. godine, među čijim koricama možemo pročitati sljedeću glasovitu rečenicu: “Dort, wo man Bücher verbrennt, verbrennt man am Ende auch Menschen” (“Ondje gdje pale knjige, s vremenom će paliti i ljude”).

3. Riječ “hooker”, koja se u engleskom jeziku korsiti za “prijateljicu noći”, nastala je tijekom Američkoga građanskog rata. “Posuđena” je od prezimena Josepha Hookera (1814. – 1879.), generala koji je vodio prostitutke na bojišnicu kako bi podigao moral svojih trupa.


4. Dana 17. prosinca 1967. godine, tijekom plivanja, misteriozno je nestao tadašnji australski premijer Harold Holt. Njegovo tijelo nikada nije pronađeno, a pretpostavlja se da se, unatoč činjenici da je bio izvrstan plivač, utopio. Te nedjelje, kad se odlučio okupati na na plaži Cheviot u okolici Melbournea, valovi su bili golemi a morske struje snažne.

5. Dana 27. lipnja 1980. godine, talijanski zrakoplov McDonnell Douglas DC-9 eksplodirao je u zraku sjeverno od Sicilije, odnijevši živote svih 77 putnika i četiri člana posade. Do dana današnjeg nije razjašnjeno što je uzrokovalo eksploziju. Tadašnji talijanski premijer Francesco Cossiga iznio je optužbu da je zlosretnu letjelicu oborio francuski vojni zrakoplov, no za takvo što nije bilo dokata.

6. Majungasaur, golemi mesožderni dinosaur koji je na području današnjeg Madagaskara živio prije sedamdeset milijuna godina, zube je mijenjao češće od ijedne izumrle ili živuće vrste – svaka dva mjeseca!

Piše: Lucija Kapural

Komentari