Zanimljivosti iz povijesti: Što je zajedničko slijetanju na Mjesec i lovu na Bin Ladena?

Gdje i kad je izmjerena najviša temperatura na našem planetu? Što je zajedničko slijetanju na Mjesec i lovu na Osamu Bin Ladena? Tko se mogao pohvaliti s Noelovom nagradom ali i olimpijskim srebrom? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Najviša ikad zabilježena temperatura na Zemlji, i to u sjeni, iznosila je pedeset osam Celzijevih stupnjeva. Registrirana je 13. rujna 1922. godine u Al’Aziziyahu u Libiji.

2. Zagrebački kišobranarski obrt “Cerovečki” u gradu posluje od davne 1936. Te godine, vlasnik Gabrijel Cerovečki osvojio je Grand Prix Londona za svoje kišobrane i damske suncobrane.

3. Barun Philip Noel-Baker (1889. – 1982.), britanski političar, znanstvenik i športaš (na slici!), jedini je čovjek u povijesti koji je osvojio i olimpijsku medalju i Nobelovu nagradu. Olimpijskim srebrom u trčanju okitio se 1920. godine, a Nobela za mir je, kao protivnik atomskog naoružanja, dobio 1959.


4. Imućni drevni Egipćani su, umjesto ispod glave, jastuke stavljali ispod vrata – kako bi im komplicirane frizure od nekoliko “katova” ostale postojane do jutra!

5. Različita afrička plemena imaju, dakako, različite običaje no jedan je prisutan kod barem desetak njih, i to od davnina. Pripadnici tih plemena, naime, djeci tradicionalno daju imena s negativnim značenjima, npr. “Ružan”, “Hrom”, “Prljav” ili “Osakaćen”, kako bi ih učinili nepoželjnim demonima i na taj ih način zaštitili.

6. Legenda kaže da je Kleopatra zavela Marka Antonija na postelji prekrivenoj ružinim laticama, te da bi redovito dala natopiti jedra brodova eteričnim uljima jasmina kad ga je dočekivala.

7. Poznata američka seksualna terapeutkinja dr. Ruth Westheimer, svojevrsna kulturna ikona osamdesetih godina prošlog stoljeća, kći je ortodoksnih Židova. Kao mlada djevojka, u Izraelu je završila obuku za – snajperisticu!

8. Vlada Sjedinjenih Američkih Država potrošila je jednako vremena i novca da bi poslala čovjeka na Mjesec i da bi pronašla Osamu Bin Ladena – deset godina i sto milijardi dolara!

Piše: Lucija Kapural

Komentari