Zanimljivosti iz povijesti: Rupa duboka 12.000 metara i riba teška pedeset tona

Gdje se nalazi najdublja umjetna točka na našem planetu? Zašto su se u “ordinacijama” drevnih kineskih liječnika nalazile lutke? Po kome odnosno čemu su nazvani barbiturati? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Šezdesetih godina prošlog stoljeća, CIA je sponzorirala bizarnu psihološku studiju na Sveučilištu Harvard. Ispitanicima su na glavu stavljane elektrode, koje su bilježile njihove reakcije dok su bili podvrgnuti verbalnom ponižavanju. Najburnije je reagirao momak pod imenom – Theodore Kaczynski! Da, onaj koji je godinama terorizirao Ameriku šaljući pisma-bombe i kojem su mediji prišili nadimak Unabomber. Njegov odvjetnik tvrdio je kako ga je na stazu zločina nagnao živčani slom uzrokovan ovim eksperimentom.

2. Kad se Michael Hilary Reuel Tolkien prijavljivao u vojsku, u rubriku “zanimanje oca” napisao je – “čarobnjak”. Otac mu je, naime, bio čuveni engleski književnk J. R. R. Tolkien (1892. – 1973.), autor fantastičnih romana poput “Hobita” i trilogije “Gospodar prstenova”.

3. U drevnoj Kini smatralo se nepristojnim da liječnici pregledavaju pacijentice. Kako bi dobile potrebnu pomoć, žene su na povećim lutkama, stvorenim posebno za tu namjenu, pokazivale gdje ih boli.


4. Prvi telefonski imenik u povijesti objavljen je u veljači 1787. godine u New Havenu, gradu u ameručkoj saveznoj državi Connecticut. Zanimljivo, sastojao se od samo jednog lista papira!

5. Adolf von Baeyer (1835. – 1917.), njemački kemičar koji je 1905. dobio Nobelovu nagradu za rad na području organskih bojila i alicikličkih spojeva, široj je javnosti poznat u prvom redu kao čovjek koji je sintetizirao barbiturate, lijekove sa snažnim sedativnim i hipnotičkim djelovanjem. Učinio je to 4. prosinca, na dan sv. Barbare, odakle i potječe njihovo ime. Tako se ujedno zvala znanstvenikova supuga.

6. Bušotina na ruskom poluotoku Kola, koju lokalni živalj naziva Kol’skaja sverkhglubokaja skvažina (na slici!), stvorena je 1989. godine te je, s dubinom od 12.262 metra, slovila kao najdublja umjetna točka na Zemlji. Taj rekord joj je 2008. godine oduzela bušotina Al Shabheen u Kataru, duboka 12.289 metara.

7. Megalodon, drevni morski pas, bio je najveći i najmoćniji grabežljivac koji je ikad plivao u oceanu. Dugačak nevjerojatnih dvadeset pet metara, težak do pedeset pet tona, s dvadeset centimetara dugačkim trokutastim zubima oštrim poput britve, bio je na vrhuncu hranidbenog lanca prapovijesnih mora. Ilustracije radi, napomenut ćemo da je današnja velika bijela morska psina, strah i trepet oceana, dugačka otprilike koliko i – penis megalodona!

8. Dana 4. veljače 1975. godine, kineski grad Haicheng pogodio je potres magnitude 7.5 stupnjeva prema Richterovoj ljestvici. Nekoliko minuta prije katastrofe, na stotine zmija, koje su spavale zimski san, užurbano su napustile svoja skrovišta.

Piše: Lucija Kapural

Komentari