Zanimljivosti iz povijesti rock ‘n’ rolla: Teške droge, lake žene i kriptične pjesme

Gdje je rocka, tu je i love, a gdje je love, tu je lakših i težih droga te, u pravilu, iznimno lakih groupie djevojaka. Za vas smo odabrali nekoliko zanimljivosti o slavnim pjevačima, pjesmama, bendovima i njihovim štovateljicama!

1. Godine 1975. pjesma “Bohemian Rhapsody” grupe “Queen” rekordnih se devet tjedana zadržala na prvome mjestu britanske top ljestvice, što ju je činilo trećom pjesmom s najdužim periodom provedenim na vrhu. Kasnije ju je s te pozicije istisnula “Mamma Mia”, zarazna poskočica grupe “ABBA”. Zanimljivo, jedan od stihova “Rapsodije” jest – “Mamma mia”!
2. Jedna od najpopularnijih groupie djevojaka sedamdesetih godina prošlog stoljeća bila je Cynthia Plaster Caster, bucmasta crnka koja je gužvala plahte frontmena svih istaknutijih bendova svoga vremena, a “mjeru” je uzela i većini gitarista te pokojem basistu. Lijeganje s rock božanstvima za nju nije bilo samo stvar užitka i prestiža, već i preduvjet stvaralačkog procesa: gospođica Plaster Caster umjetničku je slavu stekla skulpturama penisa slavnih glazbenika u naravnoj veličini.
3. Ružni, koštunjavi, poput shar-peija naborani Iggy Pop povalio je više stotina žena, a osobito rado se u vodoravnom položaju družio sa striptizetama i kurvama. Ipak, najuzbudlljiviji seks doživio je još dok je bio balavi i anonimni James Newell Osterberg iz Muskegona. Evo što je o tome ispričao: “Imao sam sedamnaest godina, deset dolara u džepu i gadnu prehladu. Rječju, bio sam jadan i čemeran. Na hodniku zgrade naletio sam na susjedu Jenny, koja je imala oko pet banki i otprilike stotinu kilograma. Vidjevši kako šmrcam, pozvala me kod sebe na čaj. Sjedio sam na njezinu ofucanom kauču i pijuckao vrući napitak, kad sam, valjda ošamućen od visoke temperture i dirnut njenom ljubaznošću, počeo ridati. Sjela je pored mene i zagrlila me, a ja sam je instinktivno uhvatio za veliku sisu. Umjesto da me ošamari, poševila me kao nitko prije i nitko kasnije. Bila je luda, izgladnjela te, za tako krupnu damu, nevjerojatno gipka. S njom sam iskusio najsnažniji orgazam u životu… A bogme mi je i prehlada prošla!”.
4. Gitaristički bog Eric Clapton doima se smirenim kao da je progutao četiri “Normabela” i dva zen-budista, no nije oduvijek bio takav. Baš kao što nije oduvijek znao svirati. Prvu gitaru, “akustaru” njemačkog proizvođača Hoyera, dobio je od strica kao dar za trinaesti rođendan. Kad je počeo svirati, zvuk sličan onome ranjenog tuljana izišao je iz instrumenta. Uporan kao mazga, narednih dana je svirao od jutra do mraka, no napretka nije bilo: činilo se da je rođeni antitalent. Izgubivši strpljenje, opsovao je i strica i vlastitu nesposobnost te je skupocjenu gitaru otresao o zid. Potom ju je, za svaki slučaj, još malo gazio nogama. Planirao ju je, kaže, i zapaliti, ali se do tog trenutka njegov bijes već bio stišao pa ju je jednostavno bacio u kontejner. Stricu je rakao da su mu je ukrali.
5. Keith Richards oduvijek je vjerovao u čudesan spoj teških droga i lakih djevojaka. Zašto su mu potonje bile toliko drage, svojedobno je objasnio u intervjuu: “Kurve su, ako mene pitate, iznimno časne osobe. Kod njih nema pretvaranja, natezanja, povlačenja za nos. Uz to, prostitutka, pa makar i ona elitna, koštat će te manje od tzv. poštene žene, koju moraš voditi na skupe večere, zasipati je draguljima i praviti se da te silno zanima ono što ima za reći. Davež, kažem vam, prokleti davež!”.
6. Obožavatelji grupe “The Rolling Stones” gotovo su četrdeset godina čekali odgovor na sljedeće pitanje: tko je tajanstvena Angie iz istoimenog hita iz 1773. godine? Ne, nije se dadilo o Angeli Bowie, kojoj je u bračnoj ložnici društvo povremeno znao praviti Mick Jagger, niti o glumici Angeli Dickinson, kojoj su “mjeru” uzela barem dva člana benda. Godine 2010. Keith Richards je otkrio tko, odnosno što je Angie. Riječ je, naime, o njegovom nadimku za – heroin!
7. Jeremy Spencer, osnivač “Fleetwood Maca”, preko noći je – bez pozdrava – napustio bend kako bi se priključio zloglasnoj sekti “Djeca božja”.
8. Snimajući pjesmu “Hey Jude” u studiju, Paul McCartney je odsvirao pogrešan ton, što je popratio riječima: “Oh, fucking hell!”. U originalnoj verziji, i danas možete čuti tu sočnu psovku nakon dvije minute i pedeset osam sekundi snimke.
Piše: Lucija Kapural

Komentari