Zanimljivosti iz povijesti rock ‘n’ rolla: Seks u hotelskom dizalu i vožnja sa serijskim ubojicom

Kad ti se milijuni dolara slijevaju na bankovni račun, mase padaju u trans dočim otvoriš usta, zamamni pripadnici suprotna (ili istog) spola nude ti svoja tijela na korištenje po želji, a droga je uvijek nadomak ruke, šanse da ćeš očuvati mentalnu stabilnost baš i nisu velike. Donosimo zanimljivosti o bogovima i boginjama rock panteona!

1. Neočekivani fan heavy metal skupine “Scorpions” bio je nekadašnji ruski predsjednik Mihail Gorbačov. Toliko ga je oduševila njihova antologijska pjesma “Wind of Change” da ih je pozvao u Kremlj na domjenak.

2. Prije nego što je postao ikona punk pokreta, Johnny Ramone bio je sitni lupež. Koliko je bio “vješt” u tom zanatu najbolje svjedoči sljedeći podatak: uhićen je nakon što je, želeći opljačkati apoteku, zabunom provalio u – praonicu rublja!

3. Na početku karijere, Bob Dylan je svirao u striptiz klubu “Zlatna podvezica” u Chicagu. “Publika mi je svake večeri zviždala, jedva čekajući da odje*em s pozornice”, ispričao je jednom prilikom. “Razmišljao sam o tome da odbacim gitaru te da se i sam počnem skidati ali sam, umjesto toga, maznuo dvadeset dolara iz blagajne i zbrisao!”


4. Tijekom jednog nastupa “Nirvane”, Kurt Novoselic bacio je bas gitaru u zrak. Instrument ga je pogodio ravno u glavu i onesvijestio. Kurt Kobain, koji nije shvatio što se događa, zarežao je na njega: “Idiote, ispao si iz ritma!”

5. Nakon što je 1977. postao član punk grupe “Sex Pistols”, Sid Vicious odlučio ja poraditi na glazbenoj naobrazbi. Kao učitelja bas-gitare angažirao je legendarnog frontmana “Motörheada” Lemmyja Kilmistera. “Nemaš pojma o sviranju”, presudio je ovaj, “ali si simpatičan momak”.

6. Ljubitelji rock glazbe vjerojatno znaju da se iza bezličnog imena James Newell Osterberg krije legendarni glazbenik Iggy Pop, živahni stari momak koji se svojedobno, “odvaljen” od heroina, rezao staklom na stageu te zubima otkidao glave živih golubica. Evo kako je dobio pseudonim! Nadimak Iggy skraćenica je od “The Iguanas”: tako se, naime, zvao bend u kojem je svirao. Tome je dodao “prezime” Pop. “Jednom prilikom obrijao sam obrve, pa su momci iz benda zaključili da izgledam kao naš poznanik Jim Popp nakon kemoterapije”, objasnio je jednom prilikom.

7. Janis Joplin svojedobno je “uzela mjeru” kolegi Leonardu Cohenu, i to u – hotelskom dizalu! Susret je bio slučajan. “Janis nije tražila mene, nego Krisa Kristoffersona. Ni ja nju nisam tražio. Pali smo jedno drugome u zagrljaj nekim božanskim procesom eliminacije koja ravnodušnost pretvara u suosjećanje”, poetski se izrazio pokojni kantautor.

8. Debbie Harry, pjevačica grupe “Blondie”, svojedobno je iskočila iz automobila koji je stopirala, budući da joj se vozač učinio čudnim. Instinkt je nije prevario – nekoliko godina kasnije, kad je na televiziji vidjela vijest o uhićenju zloglasna serijskog ubojice Teda Bundyja, shvatila je da je to bio čovjek koji joj je ponudio prijevoz!

Piše: Lucija Kapural

Komentari