Zanimljivosti iz povijesti: Proždrljivi skladatelj, praznovjerni pisac i pustopašni kralj

Koji je monarh “sijao” nezakonite potomke kao da sutra ne postoji? Zašto se ubio najpoznatiji antički gurman? Čega se panično bojao “židovski Mark Twain”? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. U ljeto 1912. godine, bušeći rupu u potrazi za vodom, neki je radnik u Mansonu u Iowi na dnu izvorskog iskopa otkrio neobičnu kamenu strukturu. Više od pola stoljeća kasnije, analiza je pokazala da je krater širine dva i pol kilometra proizveo meteor koji je u Zemlju udario prije više od sedamdeset milijuna godina.

2. Godine 1919. američkog igrača bejzbola Raya Caldwella za vrijeme utakmice je pogodila munja, odbacivši ga od tla. Unatoč ozbiljnim ozljedama, dovršio je igru i doveo “Cleveland Indianse” do pobjede!

3. Celije Apicije, priređivač priručnika “O kuharskoj vještini” i jedan od najslavnijih gurmana drevnog Rima, toliko se bojao gladi da se, kad je ostao bez novca potrebnog za priređivanje banketa, odmah otrovao!


4. Slavni književnik Šolem Alejhem (1859. – 1916.), zapamćen po nadimku “židovski Mark Twain”, panično se bojao broja trinaest: sve njegove knjige prelazile su s dvanaeste na četrnaestu stranicu! Ironijom sudbine, umro je dana 13. svibnja.

5. Prema drevnom vjerovanju pripadnika afričkog plemena Yoruba, blizanci su zemaljski glasnici vrhovnog božanstva Olodumarea, pa tradicija nalaže da se njihovi roditelji svakodnevno obasipaju poklonima. U plemenu Tumbuka, situacija je dramatično različita: smatra se da blizanci donose zlo zajednici, pa njihove roditelje na dva mjeseca protjeruju u šumu, gdje jedu samo sirovu hranu.

6. Već tisućljećima žene – i muškarci – obrubljuju svoje oči nekom vrstom crne pisaljke. U starom Egiptu, ovaj običaj je, pored estetske, imao praktičnu funkciju. Zbog nadraživanja kože, oči bi zasuzile a pogled postao bistriji, što je tada bio ideal ljepote. Nadalje, tamni obrubi su, zbog speecifičnog mirisa, služili odbijanju muha i drugih dosadnih kukaca. U doba faraona, “olovka za oči” se sastojala od crnog praha koji se držao u pliticama od alabastera te nanosio tankim štapićem od slonovače.

7. Georg Friedrich Händel (1685. – 1759.) bio je gojazan muškarac koji bi se uspuhao nakon nekoliko koraka. Figura “Michelinove” maskote bila je posljedica neumjerenosti u jelu i piću: prema svjedočenju suvremenika, skladatelj bi u restoranu za sebe naručio večeru za troje! Kad bi se prejeo toliko da nije mogao disati, gurnuo bi prst u grlo i povratio, a potom nastavljao s jelom!

8. Francuski kralj Luj XIV. (1638. – 1715.) bio je poznat po snažnom libidu. “Kralj Sunce” je “posijao” na desetke nezakonite djece sa svojim mnogobrojnim priležnicama! Neke od dama koje je ugostio u ložnici utjecale su na njega i u političkim stvarima, napose Madame de Montespan i Madame de Maintenon. Potonjom, koja mu je rodila sedmero djece, čak se tajno oženio nakon kraljičine smrti.

Piše: Lucija Kapural

Komentari