Zanimljivosti iz povijesti: Prezreni znanstvenik, leteća starica i zubi palih boraca

Zašto je srednjovjekovni redovnik uništio dragocjene bilješke jednog od najvećih znanstvenika svih vremena? Kakve veze brijači imaju sa stomatologijom? Kad je otvorena prva kavana u našoj domovini? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. U Tromellu, gradiću u talijanskoj provinciji Paviji, svakog se Velikog petka odvija dramatična procesija u spomen Križnog puta. Riječ je o prastarom običaju da čovjek u dugoj crvenoj tunici, s kapuljačom na glavi i lancima na nogama, nosi težak križ na leđima. Njegov identitet poznat je samo župniku, koji mu na koncu obreda oprašta grijehe.

2. Klis se prvi put spominje u ispravi iz 852. godine, kao dvor kneza Trpimira. U doba narodnih vladara, bio je središte starohrvatske županije koju Konstantin Porfirogenet u desetom stoljeću spominje pod imenom “Parathalassia”, a koja se prostirala od trogirskoga zaleđa do Poljica. Zbog svoga dominantnog položaja na cesti koja je iz Splita preko Sinja vodila u Bosnu, utvrđeni grad je u doba osmanskih osvajanja bio stalan cilj napadaja.

3. Nepoznati redovnik iz trinaestog stoljeća izbrisao je više od stotinu stranica bilježaka koje je načinio Arhimed (287. prije Krista – 212. prije Krista), najveći matematičar i fizičar antičkog doba (na slici!). Pobožni no neuki čovjek učinio je to kako bi izradio – molitvenik!

4. U grobovima drevnih Etruščana pronađeni su najljepši antički primjerci zubnih proteza. Pripadnici ovog naroda protetičke nadoknade su izrađivali od zlatnih traka, koje su bile – ukras! Rimljani, koji su dobro shvaćali važnost održavanja higijene usta, zube su svakodnevno trljali solju a, umjesto čačkalice, rabili su riblju kost. Najčešća dentalna intervencija u srednjem vijeku bilo je vađenje zuba, a to su katkad činili brijači. U tom razdoblju, zubne proteze su se izrađivale od zuba izvađenih iz usta mrtvih vojnika!


5. Godine 1982. u Zimbabveu je donesen zakon koji je građanima strogo zabranjivao ismijavati prezime tadašnjeg predsjednika, metodističkog svećenika Canaana Banane (1936. – 2003.)!

6. Uluru-Kata Tjuta, nacionalni park u središnjoj Australiji, 1987. godine je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske prirodne i kulturne baštine. Poznat je u prvom redu po Uluruu, najvećem monolitu na svijetu. Ovo mjesto, koje su drevni Aboridžini smatrali svetim, pažnju turista privlači neobičnom crvenom bojom. Za nju je, kroz stoljeća erozije, zaslužna hrđa: prirodna boja ovog brda je siva.

7. Prvi “Festival baka” održan je 1992. godine u norveškome ribarskom gradiću Bodøu. Za igru raspoložene bakice sudjelovale su u brojnim aktivnostima, a glavna zvijezda bila je osamdesetogodišnja Elida Anderson, koja je tom prilikom postala najstariji bungee-jumper u povijesti.

8. Prvu kavanu u Hrvatskoj otvorio je trgovac Leopold Duhn, davne 1748. godine. Bila je smještena u središtu Zagreba, a u njoj su posluživali kavu, čaj i toplu čokoladu.

Piše: Lucija Kapural

Komentari