Zanimljivosti iz povijesti: Pošto ulaznica za raj?

Koliko je koštala “ulaznica za raj” u srednjovjekovnoj Engleskoj? Glavni junak kojega čuvenog stripa je prvotno trebao biti jedan kukac? Kakve veze brendi ima s tuberkulozom? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Jedan od najneobičnijih poslova u srednjem vijeku bio je onaj tzv. “žderača grijeha” (na slici!). Bez obzira na to koliko su griješili za života, umirući Englezi tog vremena mogli su “kupiti” ulaznicu za raj – dovoljno je bilo da plate šest penija čovjeku koji bi ritualno “pojeo” sve njihove grijehe, uključujući one smrtne. Bizaran posao u pravilu su obavljali najprezreniji članovi društva – skitnice, prosjaci, bogalji i bivši zatvorenici.

2. Dana 19. lipnja 1978. godine objavljen je prvi strip o mačku Garfieldu – istovremeno u četrdeset novina diljem Sjedinjenih Američkih Država! Autor Jim Davis toga je lijenog, proždrljivog četveronošca nazvao po vlastitom djedu Jamesu A. Garfieldu Davisu, koji je pak ime dobio po američkom predsjedniku Jamesu Garfieldu. Zanimljivo, središnji protagonist stripa isprva je trebala biti jedna buba, no Davis je od te ideje odustao zaključivši kako se čitatelji neće moći poistovjetiti s nečim tako gadljivim.

3. Godine 1904. jedan je liječnik za tuberkulozu prepisivao vrlo osebujan lijek: mješavinu brendija, nasjeckanog luka i mlijeka, koju je zagrijanu trebalo konzumirati nekoliko puta dnevno!

4. Ravnina Nazca u Peruu prekrivena je neobičnim linijama koje prikazuju likove životinja. Moguće ih je kako treba vidjeti jedino iz zraka, ali Inke, koji su ih napravili, nisu posjedovali znanje o tome kako se leti.


5. Shirley Temple (1928. – 2014.), jedna od najpopularnijih dječjih glumica svih vremena, zbog praznovjerja je inzistirala da joj u kosu svaki put stave točno pedeset i šest viklera. Napravila bi, pričalo se, gadnu scenu ako bi makar jedan nedostajao ili bio viška.

6. Broj četiri u drevnu kineskom praznovjerju smatrao se izrazito nesretnim. Zanimljivo, izgovor tog broja na kineskom jeziku gotovo je identičan s izgovorom riječi “smrt”.

7. Temelji BMW-a postavljeni su 1913. godine, kad je njemački inženjer Karl Rapp osnovao tvrtku “Rapp Motoren Werke”, koja je proizvodila avionske motore. Četiri godine kasnije, nakon što se kompanija našla na rubu bankrota, preuzimaju je Austrijanci Franz Josef Popp i Max Fritz, te mijenjaju naziv u “Bayerische Motoren Werke”, skraćeno BMW. Ubrzo bilježe prvi veći uspjeh: dvokrilac s njihovim motorom oborio je svjetski visinski rekord. Ipak, u teškim poslijeratnim godinama malo tko se interesirao za avionske motore. Čelnici tvrtke šansu su vidjeli u proizvodnji motocikala, a potom i automobila, i nisu pogriješili.

8. Diktatura Jean-Bédela Bokasse (1921. – 1996.) bila je obilježena korupcijom, krvavim gušenjem socijalnih nemira i donošenjem bizarnih zakona. Primjerice, zabranio je sviranje bubnjeva danju, nezaposlene je kažnjavao zatvorom, a njegova Brigada za ćudoređe obilazila je noćne klubove, globeći uzduž i poprijeko za svaku naznaku nedoličnog ponašanja.

Piše: Lucija Kapural

Komentari