Zanimljivosti iz povijesti: Policijski zapovjednik pljačkao je banke u pauzi za ručak, a potom “istraživao” vlastite zločine!

Koji je američki državnik Bijelu kuću napučio mačkama lutalicama? Zašto šivaće mašine nazivamo “singericama”? Tko je bio André Stander i po čemu je njegov slučaj osebujan? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Američki predsjednik Abraham Lincoln (1809. – 1865.) obožavao je mačke. Redovito je skupljao naokolo četveronožne lutalice i dovodio ih u Bijelu kuću, a njegove ljubimice Tabby i Dixie prisutstvovale su mnogim važnim državnim sastancima. Razočaran suradnicima, Lincoln je jednom prilikom rekao sljedeće: “Dixie je pametnija od svih članova moga kabineta, a uz to nema lošu naviku da kuka i prigovara”.

2. Sedamdesetogodišnja forenzička umjetnica Lois Gibson ušla je u “Guinnessovu knjigu rekorda” kao osoba zbog čijih je crteža osumnjičenika najviše kriminalaca privedeno pravdi. Ova talentirana žena policijskim snagama Houstona pristupila je kao 21-godišnjakinja, nakon divljačkog napada u kojem je umalo izgubila život. U trideset godina karijere, zahvaljujući njoj je riješeno 1.266 slučajeva.

3. Godine 1009., tijekom razornih poplava na Filipinima, jedan mladi čovjek iskazao je nevjerojatnu hrabrost. Osamnaestogodišnji Muelmar Megallanes iz bujice je spasio više od tridesetero ljudi, uključujući vlastitu obitelj. Na sigurno je pokušao dovesti i mladu majku s djetetom, koja se zadnjim snagama držala za jednu granu, ali je bio previše iscrpljen te su ga vodene struje odnijele u smrt.

4. André Stander (1946. – 1984.), zapovjednik jedne policijske postaje u Južnoafričkoj republici (na slici!), između 1977. i 1980. godine opljačkao je više od trideset banaka – većinom u pauzi za ručak. Da stvar bude bizarnija, često je bio glavni istražitelj zločina koje je sam počinio!


5. Popularni naziv šivaćih strojeva (“singerica”) dolazi od imena američkog tvorničara i izumitelja Isaaca Merrita Singera (1811. – 1875.). Ovaj Njujorčanin prvi takav stroj je patentirao 1851. godine, da bi nepuno desetljeće kasnije postao najvećim proizvođačem šivaćih strojeva na svijetu.

6. Riječ “kanibal”, koju primjenjujemo na one koji zbog gladi, religijskih ili magijskih motiva konzumiraju ljudsko meso, dugujemo Kristofu Kolumbu (1451. – 1506). Slavni moreplovac nije je koristio u tom smislu: tim imenom je nazivao karipske Indijance, domoroce s Malih Antila i sjevernog dijela Južne Amerike. Prije španjolskog osvajanja, Karipci su istrijebili Araukance – žene su zarobili a muškarce ubili i pojeli. Španjolska riječ canibal nastala je prema araukanskoj riječi Canibi, koja je označavala Karipce.

7. Dana 4. veljače 1975. godine, kineski grad Haicheng pogodio je potres magnitude 7.5 stupnjeva prema Richterovoj ljestvici. Nekoliko minuta prije katastrofe, na stotine zmija, koje su spavale zimski san, užurbano su napustile svoja skrovišta.

Piše: Lucija Kapural

Komentari