Zanimljivosti iz povijesti: Opruga čednosti, svinje u okviru i dvije tisuće golaća

Koji je francuski kralj bio majstor šaha? Zašto se, prije dvadeset godina, dvije tisuće ljudi skinulo u Adamove i Evine kostime na trgu u Montrealu? Kojeg člana bliske obitelji je Petar Veliki dao zatočiti kako bi se domogao vlasti? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Provansalski trubaduri iz dvanaestog i trinaestog stoljeća, koji su pjevali o viteškim borbama i nedostižnoj ljubavi, na raspolaganju su imali više od dvije tisuće melodija. Osim plemića, ovim poslom su se bavili i pojedini klerici, kao i svirači te žongleri iz redova građanstva i seljaštva. Najpoznatiji trubaduri bili su akvitanski vojvoda Guillaume de Poitiers (1071. – 1127.), Jaufré Rudel (1120. – 1148.) i Bernart de Ventadorn (1130. – 1195.).

2. Za Napoleonove vladavine, odvjetnik Alexandre Balthazar Laurent Grimod de La Reynière ( 1758. – 1837.) stekao je slavu kao jedan od najistaknutijih gastronoma u domovini. Dom ekscentričnog sladokusca (na slici!) bio je odraz njegovih navika za stolom: na većini slika koje su krasile njegove zidove bile su prikazane kobasice, slanina i ostali suhomesnati proizvodi.

3. Godine 2001., više od dvije tisuće modela poziralo je na trgu u Montrealu pred objektivom glasovita američkog fotografa Spencera Tunicka – bez ijedne krpice na sebi i na ne baš ugodnoj temperaturi od sedam Celzijevih stupnjeva!

4. Francuska umjetnica Anne-Louise Girodet slikala je najčešće noću. Kako bi bolje vidjela platno, običavala je upaliti i do četrdeset svijeća po rubu svoga specijalnog šešita širokog oboda. Vrijednost svojih djela procjenjivala je po broju svijeća koje bi dogorjele dok je na stvarala!


5. Godine 1914. stanovita Natalie Stolp iz Philadelphije izumila je napravu za odvraćanje muških napasnika u prenatrpanim vlakovima ili autobusima. Opruga pričvršćena za daminu podsuknju reagirala bi na pritisak otpuštanjem kratkoga, oštrog šiljka u prijestupnikovu nogu!

6. Ruski car Petar I. Aleksejevič (1672. – 1725.), poznatiji kao Petar Veliki, na tron je zasjeo kao desetogodišnjak. Zbiljsku vlast je preuzeo sedam godina kasnije, uklonivši regenta, vlastitu sestru Sofiju Aleksejevnu: siroticu je doživotno dao zatvoriti u samostan!

7. Francuski kralj Luj XIII. (1601. – 1643.) bio je pasionirani, a navodno i vrlo talentirani šahist. Omiljene igre nije se mogao odreći ni pri vožnji kočijom, a tada je koristio šahovsku ploču u obliku jastuka, u koji su se figure zabadale iglama.

8. U ruralnim krajevima Italije u srednjem je vijeku bilo rašireno praznovjerje da susret s bijelim životinjama u jutarnjim satima donosi sreću, dok onaj s crnima – agentima Nečativog – donosi zlu kob.

Piše: Lucija Kapural

Komentari