Zanimljivosti iz povijesti: Opasni napitak, razorni ples i meketavi djelatnici

Konzumaciju kojega bezalkoholnog pića je Aristotel smatrao pogubnom za borbenu spremnost vojske? Kakve veze je jato ptica imalo s kašnjenjem najpoznatijeg sata na svijetu? Zašto je charleston svojedobno bio zabranjen u jednoj američkoj saveznoj državi? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Kip Krista Otkupitelja, simbol Rio de Janeira, smješten je na brdu Corcovado, na visini od 700 metara. Visok četrdeset metara i težak 700 tona, najveći je kip na svijetu izgrađen u art deco stilu, a 2007. godine proglašen je jednim od sedam novih svjetskih čuda. Kamen temeljac postavljen je 1922. godine, a sam kip izgrađen je 1926. u Francuskoj. U Brazil je, pet godina kasnije, prenesen u dijelovima.

2. Big Ben, trinaest i pol tona teško zvono koje s tornja londonske Westminsterske palače od davne 1859. godine otkucava sate, nazvan je po nekadašnjemu ministru graditeljstva Benjaminu Hallu. Godine 1949. čuveni sat je kasnio čak pet minuta. Za to je bilo krivo jato čvoraka, koje se odlučilo odmoriti na njegovoj kazaljci.

3. Mudri filozof Aristotel (na slici!) svome najpoznatijem učeniku Aleksandru Velikom jednom je dao neobičan savjet. Sugerirao mu je, naime, da svojim vojnicima zabrani konzumaciju čaja od metvice, vjerujući da će zbog toga afrodizijačkog napitka biti više raspoloženi za vođenje ljubavi nego rata.

4. Tempura, jedno od najpoznatijih japanskih jela, zapravo uopće nije japansko jelo. U “Zemlju izlazećeg sunca” u šesnaestom stoljeću su ga donijeli – portugalski misionari!


5. Psihodelične lava lampe 1963. godine je izumio britanski računovođa Edward Craven Walker, osebujan čovjek čiji je hobi bio snimanje erotskih filmova pod vodom. Astro lampe, kako su se prvotno zvale, bile su veliki hit tijekom toga burnog desetljeća, a reklamirale su se pod sloganom: “Uz njih vam neće biti potrebne halucinogene droge”.

6. Kad je u Kanadi 1965. raspisan natječaj za dizajn nacionalne zastave, na više od deset posto poslanih radova nalazio se lik – medvjeda! Na koncu je, dana 15. veljače te godine, odabrano rješenje povjesničara Georgea Stanleya, crveno-bijela zastava sa stiliziranim javorovim listom. Kanada je prije toga dugo rabila zastavu crvene boje, koja je u jednom uglu imala umanjenu britansku zastavu.

7. Tehnološki gigant “Google” od 2009. godine “zapošljava” – koze! Meketave preživače unajmljuje od kompanije “California Grazing”, iz jednostavnog razloga: “Google” u sklopu svoga kompleksa ima velike travnjake, a koze predstavljaju ekološki način njihovog održavanja.

8. Godine 1916. vlasti New Jerseya zabranile su charleston, smatrajući da taj popularni ples može dovesti do teških oštećenja zglobova.

Piše: Lucija Kapural

Komentari