Zanimljivosti iz povijesti: Od Azteka do Ala Gorea

Za vas smo, nasumičnim redoslijedom, probrali manje poznate no iznimno zanimljive činjenice iz svjetske povijesti. Kako su rajčice pronašle put do naših stolova? Na koji su način sport i plaćanje poreza povezani? Koji je egipatski faraon pokušao preuzeti zasluge svoje prethodnice tako da izbriše svaki trag njenog postojanja? Pročitajte i doznajte!

1. Rajčice su prvi uzgajali Azteci, posljednje pleme iz niza starih meksičkih civilizacija, smatrajući ih hranom ali i lijekom za niz tegoba (na slici!). Naziv “tomato”, koji se za ovo voće koristi u brojnim zemljama, dolazi zpravo iz aztečkog jezika nahuatla (u slobodnom prijevodu, riječ “tomatl” znači “nabreklo voće”). U Europu su ih u šesnaestom stoljeću donijeli španjolski osvajači, na povratku iz Meksika.

2. Koncem 2002. godine, znanstvenici zaposleni u američkoj vojsci proizveli su praktičan obrok za ratište – sendvič koji ostaje svjež pune tri godine!

3. Talijanski automobilski koncern “Ansaldo”, koji je u periodu između 1921. i 1931. godine proizvodio vozila modernog dizajna, uključujući ona koja su sudjelovala u najvažnijim utrkama tog doba, među prvima u zemlji shvatio je važnost reklamne kampanje. Najpoznatiji slogan kojim su promicali sportsku liniju automobila glasio je: “Nepobjedivi u blatu”.

4. Pobjednici olimpijskih natjecanja u antičkoj Grčkoj oslobađani su poreza, i to – doživotno! Dobivali su vijenac od divlje masline, za koji se vjerovalo da nositelju osigurava Zeusovu zaštitu.


5. Jedan od najstarijih timskih sportova jest polo. Igra u kojoj natjecatelji na konjima nastoje loptu štapom utjerati u protivnička vrata nastala je u šestom stoljeću prije Krista u Perziji, odakle se s vremenom proširila u Indiju, Kinu, Koreju i Japan. Prvi polo klub u Europi osnovan je na Malti 1868. godine. “Sport kraljeva”, kako mu tepaju, između 1900. i 1936. godine bio je olimpijski sport. Zanimljivo, početkom dvadesetog stoljeća osmišljena je neobična inačica: umjesto s konja, igrači su lopticu pokušavali udariti iz – automobila!

6. Ljubitelji kaktusa svakako bi trebali posjetiti “Jardin Exotique” u Monaku. Ovaj fascinantni botanički vrt otvoren je davne 1933. godine i diči se najvećom zbirkom sukulenata na svijetu. Zanimljiv je još po nečemu: dok se gradio, ispod njega je otkrivena podzemna špilja prepuna prapovijesnih ostataka, a danas je u njegovom sklopu muzej u kojem su izložene kosti i artefakti iz razdoblja zore čovječanstva.

7. Hatšepsut, egipatska vladarica od 1488. do 1468. godine prije Krista, pripisala si je božansko porijeklo, a na slikama i skulpturama portretirana je kao muškarac, čime je davala do znanja da je legitiman član faraonskog slijeda. Njenu vladavinu obilježio je ekonomski prosperitet. Obnovila je trgovačke ekspedicije u Afriku i Aziju, a prethodnike je nadmašila i građevinskim pothvatima, primjerice, podizanjem spomenika u kompleksu hramova Karnak te veličanstvena pogrebnog hrama u kompleksu Deir el-Bahari. Na tronu ju je naslijedio polubrat Tutmozis III., koji je uklonio gotovo sve tragove njena postojanja. To je, pretpostavlja se, učinio kako bi uspjehe njene vladavine prikazao kao svoje.

8. Glumačka legenda Tommy Lee Jones i bivši američki potpredsjednik Al Gore bili su cimeri tijekom prve godine studija na prestižnom “Harvardu”. Slagali su se sjajno: nikakvo čudo, znamo li da je pustopašni Jones vrlo rijetko spavao u svojoj sobi!

Piše: Lucija Kapural

Komentari