Zanimljivosti iz povijesti: O glupim zakonima i pametnim telefonima

Koji je američki predsjednik, da je htio, mogao postati vlasnikom krda slonova? Kakve veze danski kralj iz 10. stoljeća ima s vašim mobitelom? Zašto su vlasnici računala prije dvadesetak godina strepili od jednostavnog udzaha “Eh”? Uživajte u manje poznatim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Kralj Sijama Mah Mongkut Abrahamu Lincolnu je 1862. htio pokloniti “barem deset slonova”. Neobičnu ponudu objasnio je napomenuvši kako “moćna i velika zemlja poput Amerike ne može biti bez slonova”. Predsjednik Sjedinjenih Država ponudu je ljubazno odbio.

2. Rubikova kocka, trodimenzionalna mehanička igračka koja može poslužiti kao priručni test inteligencije, nazvana je po svome izumitelju, mađarskom kiparu i profesoru arhitekture Ernu Rubiku. Godine 1974., kad ju je stvorio, Rubiku je trebalo mjesec dana da složi svoju “Čarobnu kocku”. U lipnju 2018. jedan je mladić postavio svjetski rekord – učinio je to za četiri minute i dvadeset dvije sekunde.

3. Sve do 1940. godine, u boljim trgovinama obuće diljem Europe i Amerike nalazili su se rendgenski uređaji. Tada, u vrijeme kad su rizici od ionizirajućega zračenja bili nepoznanica, ovi aparati korišteni su za mjerenje veličine stopala.

4. Dok su vunasti mamuti, drevni srodnici slonova, izumrli prije otprilike 11.000 godina, koncem posljednjega ledenog doba, patuljasta populacija vrste nastanjivala je otok Wrangel sve do 1.650 godine prije Krista. Drugim riječima, mamuti su kročili našim planetom i devet stoljeća nakon što je izgrađena Velika piramida u Gizi!


5. Pilot Roland Garros (1888. – 1918.), prvi čovjek koji je preletio Sredozemno more, početkom Prvoga svjetskog rata pristupio je francuskome vojnom zrakoplovstvu. Genijalan kakav je bio, s lakoćom je otklonio gorući problem avijacije: kako pucati iz mitraljeza kroz propeler u vrtnji. Garros je na propeler stavio metalni deflektor, pa bi se meci od njega odbili pod blagim kutom, umjesto da oštete propeler ili se odbiju prema pilotu.

6. Nasljeđe Haralda Modrozubog, legendarna danskog kralja iz desetog stoljeća, danas je u svim pametnim telefonima i laptopima – bežična tehnologija “Bluetooth” nazvana je upravo po njemu! Harald je, naime, ujedinio Dansku i Norvešku, baš kao što ova moderna tehnologija ujedinjuje kompjutere. Simbol “Bluetootha” su dvije su rune s njegovim incijalima H.B.

7. Neki doista bizarni zakoni, mahom relikti prošlosti, i dalje su formalno na snazi u Sjedinjenim Američkim Državama. U Alabami, primjerice, ne smijete nositi lažne brkove u crkvi, jer biste tim bogohulnim činom mogli nagnati vjernike na smijeh; u Coloradu će vas opaliti po džepu ako jašite konja dok imate vrućicu; stanovnice Floride koje nisu udane nedjeljom ne smiju skakati iz padobrana, a u Oregonu je zabranjeno odlaziti u lov – na groblju!

8. Hotmail, besplatni poslužitelj za elektroničku poštu”, u srpnju 1996. godine su osnovali poduzetnici Sabeer Bhatia i Jack Smith. Tri godine kasnije, hakeri su otkrili sigurnosni propust u radu poslužitelja, koja je svakome tko je to poželio omogućila da pristupi svačijem računu koristeći lozinku – “Eh!”. Bio je to jedan od najozbiljnijih sigurnosnih incidenata u povijesti interneta.

Piše: Lucija Kapural

Komentari