Zanimljivosti iz povijesti: Nogometaš sa slomljenom rukom i glumac praznih džepova

Koji je legendarni nogometaš u četvrtfinalu SP-a igrao sa slomljenom rukom? Koja je opera skladana povodom otvorenja Sueskog kanala? Za koga su zvonila zvona u čitavoj Francuskoj? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Čeh František Plánička (1904. – 1996.), jedan od najvećih golmana svih vremena, na Svjetskome nogometnom prvenstvu u Francuskoj 1938. godine svih 120 minuta četvrtfinala odigrao je sa – slomljenom rukom! Tada, naime, nije bilo mogućnosti zamjene, a požrtvovni mladić nije želio ostaviti momčad na cjedilu.

2. Rumunjski kralj Karlo II. (1893. – 1953.) odrekao se prava na prijestolje kako bi s ljubavnicom Magdom Lupescu emigrirao u Francusku. Kad je njegov otac, kralj Ferdinand I., dvije godine kasnije umro, na tron je sjeo Karlov šestogodišnji sin Mihael. Karlo se u zemlju vratio 1930. te je proglašen kraljem, a osam godina kasnije uveo je osobnu diktaturu. Pod pritiskom općeg nezadovoljstva, odstupio je s prijestolja, a Mihael je ponovno postao kraljem.

3. Nogometno SP u Argentini 1978. godine odigrano je pod pokroviteljstvom generala Videla, čija je vojna hunta zatočila, mučila i pobila preko 30 tisuća političkih neistomišljenika, mahom ljevičara. Zanimljivo, Argentinu je do naslova prvaka vodio izbornik Cezar Luis Menotti, deklarirani ljevičar. Kako bi napakostio režimu, u momčad nije zvao legendarnog Diega Maradonu, ljubimca jednog od oficira hunte!

4. Talijanski skladatelj Giuseppe Verdi (1813. – 1901.) međunarodnu slavu duguje inozemnim narudžbama, od kojih je najpoznatija ona “Aide”. Tu operu skladao je 1871. godine, povodom otvorenja Sueskoga kanala, a smatra se završetkom njegova politički angažiranog opusa. Najpoznatija arija, “Slava Egiptu”, izražava trijumf ujedinjenoga talijanskog naroda.


5. Prije nego što je dobio naslovnu ulogu u “Rockyju”, kultnoj sportskoj drami iz 1976. godine, Sylvester Stallone bio je toliko siromašan da je za dvadeset pet dolara prodao obožavanog psa znancu. Kad se obogatio, otkupio ga je od njega – po cijeni od 15.000 dolara!

6. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, holivudski producenti planirali su snimiti filmsku verziju čuvena znanstvenofantastičnog serijala “Doktor Who” – s Michaelom Jacksonom u ulozi naslovnog junaka!

7. Prije izuma električne struje, ljudi su u prosjeku spavali devedeset minuta duže nego što to čine danas.

8. Dužnost francuskog predsjednika Charles de Gaulle (1890. – 1970.) obnašao je od 1958. do 1969. Nakon što je dao ostavku, odbio je mirovinu na koju je imao pravo te je zadnju godinu proveo na rubu siromaštva. Umro je od cerebralne aneurizme, prethodno sredivši da mu nijedan predsjednik ni ministar ne dođe na pogreb. Do posljednjeg počivališta prevezen je na tenku a, kad su ga spuštali u grob, počela su zvoniti zvona u čitavoj Francuskoj.

Piše: Lucija Kapural

Komentari